Torvalds: EU toimii voimakkaasti koronapandemian taltuttamiseksi

Kamppailu koronavirusta vastaan on korkein prioriteetti myös Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnassa – mutta suurin vastuu pandemian torjunnassa on edelleen jäsenvaltioilla.

Näin sanoi Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (Renew Europe / RKP) perjantaina EU:n kansanterveydestä vastaavan komissaarin Stella Kyriakidesin kanssa pidetyn puhelinpalaverin jälkeen.

Komissaari Stella Kyriakides kokosi yhteen perjantaina käytyyn keskusteluun kaikki parlamentin ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuusvaliokunnan koordinaattorit. Esityslistalla olivat kiireelliset toimenpiteet koronapandemiaa vastaan, ja se miten uusi tilanne vaikuttaa valiokunnassa EU:n uuden ilmastolain työstämiseen. 

– Koronapandemiaan liittyvät toimenpiteet ovat tietenkin tällä hetkellä tärkein prioriteetti valiokunnassa. Haastavina koronavirusaikoina on kuitenkin tärkeää, että pidämme kiinni kunnianhimoisesta aikataulusta ilmastokysymyksissä. Näistä tärkein on ilmastolaki, painotti Nils Torvalds kokouksen jälkeen.

Pandemiaan liittyen hän toteaa, että EU toimii päättäväisesti.

– Suurin vastuu pandemian torjunnasta on monista syistä yksittäisillä jäsenvaltioilla. Tästä huolimatta EU:lla on tärkeä rooli esimerkiksi tiettyjen toimenpiteiden koordinoinnissa, ja sen varmistamisessa, että tehokkaimmat työvälineet ovat käytössä mahdollisimman monessa paikassa.

Parlamentin odotettavissa oleviin konkreettisiin toimiin antaa osviittaa mm. päätös myöntää varoja EU:n rakennerahastoista pandemiaan liittyviin terveydenhuollon kustannuksiin.

– Viime viikkoina EU ja Euroopan parlamentti ovat jo toteuttaneet joukon toimenpiteitä. Meidän on toimittava voimakkaasti ja toivoa antaen, mutta samalla meidän tulee olla antamatta lupauksia, joita emme ehkä pysty pitämään ”, Nils Torvalds sanoi.

Thomas Blomqvist: Hallituksen massiivinen tukipaketti on sekä tervetullut että tarpeellinen

- Koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten seurausten hillitsemiseksi olemme hallituksessa tänään tehneet tärkeän päätöksen ennennäkemättömästä paketista. Hallitus on päättänyt 15 miljardin euron panostuksesta ja yhdessä muiden valtiollisten toimenpiteiden kanssan Suomen Pankilta, Finnveralta ja Finanssivalvonnalta valtion tukipaketti nousee noin 50 miljardiin euroon, Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri sanoo.

Lue edellinen artikkeli

Jenni Ahlbäckistä Pohjanmaan RKP:n väliaikainen yhteyspäällikkö

Jenni Ahlbäck on nimitetty RKP Pohjanmaan piirin väliaikaiseksi yhteyspäälliköksi. Ahlbäckin vastuulla on sekä piirin toiminta että talous. Ahlbäck aloittaa työssään 6.4.2020.

Lue seuraava artikkeli