Torvalds: Jättää tai jäädä, se on Iso-Britannian suuri kysymys

Tänään maanantaina (10.12) EU:n tuomioistuin päätti Iso-Britannian oikeudesta jäädä Euroopan Unioniin. EU-oikeuden mukaan Iso-Britannia voi itse päättää EU:hun jäämisestä ilman toisten jäsenmaiden hyväksyntää.

Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin (RKP/ALDE) mukaan tuomioistuimen päätös  on erittäin tervetullut selvennys.

EU:n tuomioistuin toteaa että Iso-Britannialla on kolmaskin vaihtoehto. Tähän asti keskustelua on käyty ainoastaan kahdella vaihtoehdolla: unionin jättäminen ilman sopimusta tai sopimuksen hyväksyminen. Iso-Britannialla on nyt myös mahdollisuus jäädä unioniin, Torvalds sanoo.

Koska ei voida pakottaa maita liittymään unioniin, tuomionistuimen mukaan heitä ei myöskään voida pakkottaa jättämään unionia.. Mahdollisuus jäädä on voimassa kaksi vuotta sen jälkeen kun jäsenmaa on ilmoittanut jättävänsä unionin. Iso-Britannian osalta määräaika umpeutuu 29 maaliskuuta 2019.

Iso-Britannia voi siis päättää jäävänsä unioniin ennen 29 maaliskuuta. Jos siihen päivään mennessä ei ole saatu aikaan sopimusta millaisissa olosuhteissa Iso-Britannia jättäisi EU:n ja jos Iso-Britannia ei ole peruuttanut ilmoituksensa, Iso-Britannia jättää automaattisesti unionin. Tämä merkitsisi Iso-Britannialle että maata kohdellaan kolmantena maana EU-asioissa kuten tulli-asioissa sekä kauppasopimuksissa.

– Tuomioistuimen vaaatimus on, että päätös jäädä on maan perustuslaillisten sääntöjen mukaista, Torvalds täydentää. Iso-Britannian kohdalla tätä päätöstä pitäisi saada aikaan joko uusilla vaaleilla tai kansanäänestyksellä Brexit-sopimuksesta. Jättää tai jäädä, sitä kysymystä  Iso-Britannian hallituksella on edessään.

Pohjanmaan RKP nimesi Hans Snellman ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin 2019

RKP Pohjanmaa nimesi Hans Snellman Kokkolasta ehdokkaaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleihin piirikokouksen yhteydessä tiistaina.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson vaati rahaa rokottamisen valistustoimintaan

Hallituksen on osoitettava, että alhainen rokotusaste otetaan vakavasti. Rokottamisen valistustoimintaan on osoitettava lisää resursseja koko maahan, erityisesti Pohjanmalle.

Lue seuraava artikkeli