Torvalds: Korkea aika varmistaa oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen EU:n talousarviossa

Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (SFP/Renew) suhtautuu myönteisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston sopimukseen siitä, miten EU:n monivuotisen rahoituskehyksen ja elvytyspaketin ehdoksi asetetaan oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.
– Uudet ehdot ovat selkeä askel oikeaan suuntaan. Nyt meidän on puolustettava eurooppalaisia arvoja.

Euroopan parlamentti ja neuvoston jäsenmaat pääsivät torstaina ensimmäiseen sopimukseen siitä, miten EU:n talousarviosta ja elvytyspaketista maksettavien maksujen ehdoksi asetetaan oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.

Sopimuksessa asetetaan muun muassa uusia vaatimuksia riippumattomalle oikeuslaitokselle, jotta jäsenvaltio voi vastaanottaa EU:n varoja.

– Oikeusvaltioperiaatteen suojelun vahvistaminen oli yksi Suomen puheenjohtajakauden tärkeimmistä painopisteistä. EU ottaa nyt tärkeän askeleen vuosia 2021-2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen hyväksymisessä, sanoo Nils Torvalds.

Unkarin pääministeri Orbán uhkasi sunnuntaina, että Unkari ei hyväksy EU:n tulevaa talousarviota, ellei sopimusta muuteta.

Nils Torvalds, joka äänesti maanantaina muun muassa Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan elvytysrahastosta, sanoo, ettei parlamentin pitäisi tinkiä perusarvoista.

– Unkaria yhä huolestuttavampaan suuntaan ajaneen Viktor Orbánin uhkaus ei tule yllätyksenä. EU-varojen käytön ehdollisuus oikeusvaltioperiaatteen noudattamiselle on yksi tärkeimmistä demokraattisista välineistämme, ja siksi meidän ei pitäisi antaa periksi uhkauksille.

Renew Europe on ollut aloitteellinen uuden sopimuksen valmistelussa, ja Renew ’n ehdotuksiin sisältyy muun muassa nopeampi menettely ja laajempi korruption määritelmä.

– Suurin osa EU:n kansalaisista on samaa mieltä siitä, että heidän verorahansa on suojattava toiminnoilta, jotka ovat ristiriidassa yhteisten arvojemme kanssa, sanoo Nils Torvalds.

Ollikainen: Agenda 2030 tarvitsee pohjoismaisen otteen

Pohjoismainen ajattelutapa on tärkeä luodessamme hiilineutraalia yhteiskuntaa. Mikko Ollikainen (RKP) viittasi Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajakauden tuoreeseen ohjelmaan eduskunnan Agenda 2030-toimintaohjelman väittelyssä keskiviikkona.

Lue edellinen artikkeli

Biaudet: Turvallisuuspolitiikassa laaja agenda

Suomi korostaa ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja tasa-arvon aktiivista edistämistä. Tätä painotti kansanedustaja Eva Biaudet (RKP) ryhmäpuheessaan eduskunnan keskustelussa ulko- ja turvallisuuspolitiikan selonteosta keskiviikkona.

Lue seuraava artikkeli