Henkilökohtaisesti olen päässyt eroon henkisestä YYA-sopimuksestani, mutta ovatko muut ehdokkaat? Torvalds kysyy.
Tuoreimman mielipidemittauksen mukaan ruotsalaiset ovat kallistumassa Nato-jäsenyyden kannalle. Aftonbladetin (14.1.2018) teettämän mielipidemittauksen mukaan 43 prosenttia ruotsalaisista on Nato-jäsenyyden puolesta, mikä on 6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten. 37 prosenttia vastaajista vastustaa Nato-jäsenyyttä, mikä on 5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi aiemmin.
− Ruotsi on muodostamassa kantaansa, mutta meillä pysytään vielä YYA-aikaisessa ajattelumallissa, jossa Suomi ei saisi edes harkita Nato-jäsenyyttä, presidenttiehdokas Nils Torvalds sanoo.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg totesi Dagens Nyheterin haastattelussa (DN 12.1.2018), että turvatakuut eivät koske ei-jäseniä.
− Stoltenberg sanoo, itse asiassa, että kriisin sattuessa ei synny tarvitsemaamme liittoa. Sen takia meidän tulisi hakea jäsenyyttä hyvän sään aikana, Torvalds sanoo.
Ruotsin kokoomuksen, eli moderaattien, puheenjohtaja Ulf Kristersson haluaa, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä kymmenessä vuodessa. Ruotsin muut porvaripuolueet tukevat ajatusta.
− Minkä selän takana Suomen porvarit piileskelevät? Pelkäävätkö he näyttää tietä? Mistä kenkä oikein puristaa? Torvalds kysyy.
− Tämä vaikuttaa eräänlaiselta populismilta, kun liikaa pelätään julkista mielipidettä, eikä uskalleta puhua suoraan. Jos Ruotsi hakee jäsenyyttä, meidän täytyy olla valmiita tulemaan perässä. Siinä vaiheessa emme voi enää aloittaa keskusteluja.
Torvalds ei usko EU:n solidaarisuuslausekkeen riittävän turvatakuuna.
− On epätodennäköistä, että löytyy yksimielisyyttä, joka tarjoaisi jotain muutakin kuin pakotteita ja lämmintä kättä.
Tasan 40 vuotta sitten Torvalds toimi Urho Kekkosen valitsijamiesehdokkaana, kuin myös Paavo Väyrynen ja Sauli Niinistö.
− Henkilökohtaisesti olen päässyt eroon henkisestä YYA-sopimuksestani, mutta ovatko muut ehdokkaat?