Torvalds: Tärkeä askel kohti puhtaampaa vettä Euroopassa

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta ja sen pääneuvottelija Nils Torvalds (RKP/Renew) ovat tiistaina julkaisseet ensimmäisen ehdotuksensa yhdyskuntajätevesidirektiivin päivityksestä. Kyseessä on Euroopan parlamentin ensimmäinen kannanotto Euroopan komission syksyllä esittämään ehdotukseen.

– Nykyinen direktiivi on yli 30 vuotta vanha, eikä siinä oteta huomioon nykypäivän haasteita. Vaikka puhtaan veden saatavuus voi tuntua itsestäänselvyydeltä Suomessa, se ei suinkaan ole sitä koko EU:ssa, Torvalds sanoo.

Komissio ehdottaa pienempien taajama-alueiden liittämistä jätevedenpuhdistamoihin ja käsittelyasteen nostamista koko unionissa, jossa erityistä huomiota kiinnitettäisiin typen ja fosforin käsittelyyn sekä jäteveden sisältämien mikrosaasteiden, kuten lääke- ja kosmetiikkajäämien käsittelyyn. Komission mukaan teollisuuden tulisi itse vastata käsittelystä aiheutuvista kustannuksista. 

– Komission lähtökohtainen näkemys, että teollisuus tekee tarpeeksi suuria voittoja näiden investointien maksamiseksi ei ole ongelmaton, sillä esimerkiksi lääkkeiden käyttö on koko yhteiskunnan vastuulla, Torvalds sanoo. Emme voi myöskään tehdä päätöksiä niiden kustannuksella, jotka todella tarvitsevat lääkkeitä.

Ehdotuksessaan Torvalds on myös selkeyttänyt jätevedenpuhdistamoiden energianeutraaliutta koskevia vaatimuksia, asettanut realistisemmat vaatimukset näytteenotolle sekä ottanut huomioon pohjoiset olosuhteet typen jälkikäsittelyssä, jonka osalta komission ehdotus olisi lähes mahdoton kylmässä ilmastossa, eikä siitä olisi juurikaan ympäristöhyötyjä. 

Ehdotus käännetään lähiaikoina kaikille EU:n virallisille kielille, mutta se on jo luettavissa englanniksi tämän linkin kautta:  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/ENVI-PR-745327_EN.pdf. Ehdotuksen julkaisemisen myötä neuvottelut eri poliittisten ryhmien välillä voivat alkaa. Parlamentin odotetaan äänestävän lopullisesta kannastaan marraskuussa. 

 

Cecilia Achrén ei hae jatkokautta RKP Varsinais-Suomen puheenjohtajana

Turusta kotoisin oleva Cecilia Achrén ei hae jatkokautta RKP Varsinais-Suomen puheenjohtajana. Achrén on toiminut piirin puheenjohtajana vuodesta 2022.

Lue edellinen artikkeli

Norrback: Askel lähemmäksi kannattavampaa elintarviketuotantoa

Maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien parlamentaarisen arviointiryhmä antoi tänään loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle. Parlamentaarisen ryhmän tehtävänä on ollut etsiä, yli puoluerajojen, ratkaisuja elintarviketuotannon kohtaaviin kannattavuushaasteisiin. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on edustanut Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta ryhmässä.

Lue seuraava artikkeli