Tänään, kansainvälisenä tyttöjen päivänä, Plan International käynnistää myös ”Still We Dream” -kampanjan. Kampanjassa tuodaan esiin konfliktialueilla asuvia tyttöjä, jotka unelmoivat turvallisesta ja väkivallattomasta elämästä.
Monille tytöille ympäri maailmaa, mutta myös Suomessa, seksuaalinen väkivalta on arkipäivää. Mutta erityisesti konfliktialueilla ongelma on valtava. Kansanedustaja Eva Biaudet ja RKP:n varapuheenjohtaja Ramieza Mahdi peräänkuuluttavat tasa-arvostrategiaa ulkopolitiikkaan, jotta ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon tavoite sukupuolten välisen tasa-arvon määrätietoisesta ja järjestelmällisestä edistämisestä toteutuisi käytännössä.
Maailmanlaajuisesti 468 miljoonaa lasta elää konflikteista kärsivissä maissa, ja suurin osa heistä ovat tyttöjä. Tyttöjen syrjintä näillä alueilla pahenee konfliktien ja kriisitilanteiden syventyessä. Seksuaalinen väkivalta konflikteissa on yleistymässä.
– Konflikteja on maailmassa ennätysmäärä, ja ne ovat tulleet entistä monimutkaisemmiksi ja pitkäkestoisemmiksi. Seksuaalinen väkivalta on 27 prosentille naisista ja tytöistä jokapäiväinen riski. Konfliktien aikana tytöt myös todennäköisemmin keskeyttävät koulunkäynnin, joutuvat pakkoavioliittoon ja tulevat tahtomattaan raskaaksi. Sukupuolten välinen tasa-arvo vähentää väkivaltaisen konfliktin riskiä. On osoitettu, että mitä pidempään naisilla on ollut äänioikeus, sitä helpommin konfliktit ratkaistaan ilman väkivaltaa, Biaudet sanoo.
RKP:n varapuheenjohtaja Ramieza Mahdi, joka oli tänään pääpuhujana Plan Internationalin keskustelutilaisuudessa Turussa, korosti Suomeen paenneiden tyttöjen toimivan kotouttamisen tarvetta.
– Monille selviytyminen ja pakeneminen sodista, joissa he ovat joutuneet myös alttiiksi väkivallalle, on hyvin traumaattista. Haluan kiinnittää huomiota Suomeen paenneisiin tyttöihin, jotka kohtaavat kotoutumisessaan sekä näkyviä että näkymättömiä rakenteellisia esteitä, Mahdi sanoo.
– Moni murtuu tullessaan Suomeen turvallisuuden ja vakauden toivossa kun sen sijaan kohtaa rasismia ja syrjintää Yhteiskuntamme on oltava parempi! Ennakkoluulot, rasismi ja rakenteellinen syrjintä voivat vaikeuttaa kotoutumista ja pahentaa eristäytyneisyyden ja traumojen tunteita. Tätä on ehkäistävä kaikilla tasoilla, jotta voimme luoda turvallisen ja osallistavan ympäristön kaikille.