Valinnanvapautta pitää kokeilla maakunnissa

Sote-uudistukseen liitetty valinnanvapaus on viime päivien aikana saanut runsaasti kritiikkiä. RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz katsoo, että valinnanvapautta tulisi kokeilla nykyistä laajemmassa mittakaavassa.

Tällä hetkellä viidellä paikkakunnalla on käynnissä valinnanvapauskokeilu, jossa erilaisia valinnanvapauden toteutustapoja testataan käytännössä.

– Paikalliset kokeilut ovat hyviä mutta niiden avulla ei saada tietoa siitä, miten valinnanvapaus toimii kokonaisissa maakunnissa. Hallituksen linja on tällä hetkellä, että 1.1.2019 Suomeen tulisi yksi iso valinnanvapauskokeilu. Riski on suuri, että systeemi ei toimikaan toivotulla tavalla, sanoo Adlercreutz.

Mikäli sote-uudistus etenee, perustetaan Suomeen maakuntia, joiden vastuulla valinnanvapaus käytännössä on. Maakunnat eroavat kooltaan merkittävästi toisistaan. Esimerkiksi Uusimaa on noin 22 kertaa suurempi kuin Kainuun tai Keski-Pohjanmaan maakunnat.

– Valinnanvapaus tulisi ensiksi ottaa kokeiluun muutamassa maakunnassa. Jos järjestelmä on toimiva, voidaan se askeleittain ulottaa koko maahan. Vasta sitten, kun valinnanvapautta kokeillaan kokonaisessa maakunnassa eikä vain yksittäisissä terveyskeskuksissa, voidaan todella tietää miten se toimii.

Fin SFP-lista i Egentliga Finland

SFP i Egentliga Finland går till val med 149 kandidater

Lue edellinen artikkeli

Hallitus rakentaa pilvilinnoja

Sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus oli tasa-arvoisempi hoito kaikille suomalaisille, sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

Lue seuraava artikkeli