Hallitus rakentaa pilvilinnoja

Sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus oli tasa-arvoisempi hoito kaikille suomalaisille, sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan vaikuttaa siltä, ettei mitään näistä tavoitteista tulla saavuttamaan.

– Hoidosta ei tule tasa-arvoisempaa, vaan eriarvoisuus pikemminkin uhkaa lisääntyä työterveydenhuoltoa käyttävien ja maakuntien hoivayhtiöitä käyttävien potilaiden välillä. Valinnanvapausmalli tulee tekemään eri hoitomuotojen välisestä yhteistyöstä lähes mahdotonta. Käytännössä tämä tarkoittaa huonompaa palvelua vähempiosaisille suomalaisille. Mitä kustannuksiin tulee, tulevat eri ICT-investointien kustannukset arvioiden mukaan ylittämään ne 3 miljardia euroa, jotka hallitus väittää uudistuksella säästävänsä, Henriksson sanoo.

– Mikä paranee sillä, että rajallisen itsemääräämisoikeuden saavat maakunnat ottavat vastuun koko sosiaali- ja terveydenhuollosta? Mitä se tarkoittaa kuntien asukkaille, että näin suuri osa kunnan tehtävistä siirtyy maakunnille? Sitä, että demokraattinen vaikutusvalta vähenee ja joidenkin kuntien osalta käytännössä häviää kokonaan. Tämän uudistuksen myötä otamme valtavan harppauksen pois kansalaisyhteiskunnasta samalla, kuin mitään takuita paremmasta palvelusta ei ole saatavilla. Edelleen ainoa järkevä toimenpide olisi ottaa koko paketin kanssa aikalisä kunnes kaikki osat, mukaan lukien valinnanvapaus, ovat valmiina.

Valinnanvapautta pitää kokeilla maakunnissa

Sote-uudistukseen liitetty valinnanvapaus on viime päivien aikana saanut runsaasti kritiikkiä. RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz katsoo, että valinnanvapautta tulisi kokeilla nykyistä laajemmassa mittakaavassa.

Lue edellinen artikkeli

Sote-terveisiä Ruotsista

Viime päivien huoli terveydenhuollon valinnanvapausmallista ei ole aiheeton, tervehtii Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi Tukholmasta, missä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on juuri tutustunut ruotsalaiseen valinnanvapauteen.

Lue seuraava artikkeli