Aloite 10 – Mahdollisuus saada työstä vapaata sairaasta ja iäkkäästä lähiomaisesta huolehtimiseksi

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että nostetaan esiin omaisten merkitystä iäkkäiden omaisten tukemisessa ja hoidossa.
  • että omaisille tarjotaan joustavat mahdollisuudet hoitaa iäkkäitä läheisiään äkillisen hoidon ja avun tarpeen ilmetessä.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Aloitteessa nostetaan esiin eräs merkittävä haaste yhteiskunnassamme, nimittäin tarve tarjota parempaa tukea ja joustavuutta iäkkäitä perheenjäseniä hoitaville omaishoitajille. Suomen väestökehitys osoittaa, että ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa, mikä puolestaan ​​johtaa kasvavaan hoivan ja tuen tarpeeseen. Omaisten rooli hoitajina on noussut yhä tärkeämmäksi ikäihmisten hyvinvoinnin kannalta, mutta myös osana laajempaa hyvinvointijärjestelmää. Julkisella sektorilla on viime kädessä aina viimesijainen vastuu ikäihmisten hoidosta.

Ansiotyön ja omaishoidon vastuiden välinen tasapainottelu on haaste, joka koskettaa monia suomalaisia. Nykytilanne, jossa ansiotyössä olevat omaiset jäävät usein ilman riittävää tukea voidakseen tarjota tarvittavaa hoitoa, on kestämätön. Kyse ei ole vain sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta vaan myös kansanterveydestä ja hyvinvoinnin kestävyydestä. RKP on jo pitkään työskennellyt asian edistämiseksi. Puoluekokouksessa vuonna 2017 päätettiin kehittää joustavia ratkaisuja lasten ja ikäihmisten kotihoitoon ja tämä aloite on tuon päätöksen mukainen.

Asia on nostettu esiin myös hallitusohjelmassa:

Omaishoitajat ovat yhteiskunnan tärkeä voimavara. Vahvistetaan omaishoitajien yhdenvertaisuutta ja jaksamista. Jatketaan omaishoidon kriteerien yhtenäistämistä. Edistetään toimia, joilla hyvinvointialueet ja kunnat voivat lisätä mahdollisuuksia ryhtyä omais­hoitajaksi. Selvitetään, millaiset tilanteet synnyttävät omaishoidon tuen väliinputoajia ja arvioidaan tarpeita hyvinvointialueille suuntautuvalle ohjaukselle ja koulutukselle.

Varmistetaan omaishoitajille mahdollisuuksia pitää vapaapäiviä palvelusetelin, koti­hoitopalvelun, intervallihoidon ja perhehoidon avulla. Mahdollistetaan pitämättä jääneiden vapaiden siirtäminen seuraavaan kalenterivuoteen.

Edistetään työssä käyvien omaishoitajien omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista. Mahdollistetaan osa-aikatyön ja etätyön mahdollisuuksia muuttuvissa perhetilanteissa. Edistetään tilapäisen hoitovapaan mahdollisuutta myös omaishoitajille. Tuetun tilapäisen hoivavapaan osalta selvitetään Ruotsin mallia ja sen kustannuksia.

Näistä haasteista johtuen RKP:n tulee aktiivisesti toimia lähiomaisen aseman vahvistamiseksi omaishoitajana toimimalla sellaisten poliittisten ja lainsäädännöllisten muutosten puolesta, jotka mahdollistavat sen, että omaishoitajat voivat ottaa töistä tilapäisesti vapaata ikäihmisen kiireellisen hoidon sitä vaatiessa. Meidän tulee myös pyrkiä lisäämään tietoisuutta tuesta ja tuen saatavuutta nykyisille omaishoitajille sekä parantaa ja yksinkertaistaa tuen hakemista ja saamista. On tärkeää, että omaishoitajilla on tietoa käytettävissä olevista resursseista ja että he osaavat käyttää niitä ilman turhia byrokraattisia esteitä. RKP:n tulee myös edistää joustavien työjärjestelyjen ja omaishoitajan tilanteen ymmärtämisen kulttuuria työpaikoilla. Työnantajia tulee kannustaa ja tukea tarjoamaan ratkaisuja, jotka mahdollistavat työntekijöille paremman tasapainon työn ja hoitovastuun välillä.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että nostetaan esiin omaisten merkitystä iäkkäiden omaisten tukemisessa ja hoidossa.
  • että omaisille tarjotaan joustavat mahdollisuudet hoitaa iäkkäitä läheisiään äkillisen hoidon ja avun tarpeen ilmetessä.

Aloite 10 – Mahdollisuus saada työstä vapaata sairaasta ja iäkkäästä lähiomaisesta huolehtimiseksi

Ikäihmiset muodostavat suuren osan väestöstä ja heidän määränsä tulee lisääntymään seuraavan kahden vuosikymmenen aikana. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan yli 75-vuotiaiden osuus oli Suomessa noin 10 prosenttia väestöstä vuonna 2021 ja sen ennustetaan kasvavan 16 prosenttiin vuonna 2040. Vuonna 2022 Suomessa oli noin 600 000 yli 75-vuotiasta. Vuonna 2030 heitä ennustetaan olevan noin 780 000 ja vuonna 2040 noin 900 000. Tämä väestötrendi tarkoittaa, että sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevien ikäihmisten määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Suomen Punaisen Ristin mukaan Suomessa on yli miljoona omaishoitajaa. Valtaosa heistä hoitaa läheisiään ilman virallista omaishoitajan asemaa. Jopa 700 000 suomalaista hoitaa ansiotyönsä ohella lähiomaista, ja vain murto-osa heistä saa omaishoitajan tukea.

Monet ikäihmiset asuvat kotona ilman säännöllisiä palveluita ja selviävät arjesta vaihtelevasti läheisten tuella. Haasteita syntyy, kun ikäihmiset tarvitsevatkin yhtäkkiä enemmän hoitoa, ovat yhä sairaampia, heillä on aika lääkärille, laboratorioon tai vastaavaan. Ansiotyössä olevan lähiomaisen ei ole helppo irtautua yhtäkkisesti työstä auttamaan tai hoitamaan hoitoa tarvitsevaa iäkästä sukulaista.

Hyvinvointiyhteiskunnassamme ikäihmisten hoito ja hoiva on vahvasti riippuvainen omaisista, jotka ovat paikalla ja auttavat, mutta samaan aikaan heillä ei ole mahdollisuutta irtautua työstään. Tässä yhteiskunnan tulee miettiä ja etsiä uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat sen, että töistä on mahdollista saada nopeasti vapaata, kun iäkäs omainen tarvitsee yllättäen lisää

Päätösehdotus

Siksi Paraisten RKP vaatii, että RKP toimii eduskunnassa ja hallituksessa sen hyväksi

  • että omaisten merkitystä iäkkäiden sukulaisten avustamisessa ja hoidossa tuodaan esiin.
  • että mahdollistetaan se, että ansiotyössä olevat omaiset voivat saada vapaata työstä, kun iäkäs lähiomainen esimerkiksi sairauden takia vaatii yhtäkkiä hoitoa ja apua.

Aloitteen tekijä/tekijät

Conny Granqvist, puheenjohtaja, RKP:n paikallisosasto, Parainen

Anne Eriksson, sihteeri, RKP:n paikallisosasto, Parainen