Aloite 12 – Syömishäiriöhoidon kriisiin tulee puuttua

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että hyvinvointialueilla panostetaan syömishäiriöiden hoidossa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, varhaiseen puuttumiseen, tiedon koordinointiin ja yhteistyöhön koulujen sekä oppilas- ja opiskelijahuollon kanssa.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Kuten aloitteessa todetaan, RKP:n puoluekokous käsitteli vuonna 2022 aloitteen 9 ”RKP:n tulee pyrkiä parantamaan lasten ja nuorten syömishäiriöiden hoitoa molemmilla kansalliskielillä”. Puoluekokoukset 2011 ja 2022 käsittelivät aloitteita aiheesta ja RKP jatkaa työtä hyvän hoidon puolesta molemmilla kansalliskielillä, ennaltaehkäisevän hoidon parantamiseksi ja syömishäiriötietoisuuden lisäämiseksi oppilas- ja opiskelijahuollossa. Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat heikentyneet entisestään, ja kuten aloitteessakin todetaan, se voi liittyä myös syömishäiriöiden lisääntymiseen.

RKP suhtautuu nuorten pahoinvointiin vakavasti ja haluaa määrätietoisesti tukea sairaita nuoria. Kaikilla lapsilla ja nuorilla tulee olla edellytykset turvalliseen ja hyvään elämään. Orpon hallituksessa RKP toimii myös nuorten hyvinvoinnin puolesta muun muassa seuraavasti: ”Oppilas- ja opiskelijahuollolla on keskeinen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa. Hallitus edellyttää kuntien ja hyvinvointialueiden tekevän tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon toimivuuden turvaamiseksi. Moniammatillisen tuen piiriin on päästävä matalalla kynnyksellä ja viiveettä. Lisäksi henkilöstön toimivaltuuksia auttaa lapsia ja nuoria vahvistetaan.”

RKP toimii aiempien puoluekokouspäätösten mukaisesti ja haluaa varmistaa, että syömishäiriöistä kärsiville on saatavilla matalan kynnyksen klinikoita niin, että potilaat voivat saada nopeasti ensikontaktin hoitoon. RKP pyrkii myös varmistamaan, että syömishäiriöistä kärsiville on riittävästi hoitopaikkoja sekä ruotsiksi että suomeksi, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti diagnoosin jälkeen. Syömishäiriöstä kärsivän lapsen perheille luodaan tukimuotoja ja lisäksi laaditaan kansallinen syömishäiriöiden hoitosuunnitelma. RKP on sisällyttänyt myös opiskelijahuollon päätösehdotukseen verrattuna vuoden 2022 päätökseen, joka kattoi vain oppilashuollon. Päätösehdotuksessa on siis vain siihen liittyvä että-lause, koska muista että-lauseista on jo päätökset, kuten aloitteessa myös huomautetaan.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että hyvinvointialueilla panostetaan syömishäiriöiden hoidossa ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, varhaiseen puuttumiseen, tiedon koordinointiin ja yhteistyöhön koulujen sekä oppilas- ja opiskelijahuollon kanssa.

Aloite 12 – Syömishäiriöhoidon kriisiin tulee puuttua

Syömishäiriöhoitoa tulee tarkistaa. Puoluekokouksen vuonna 2022 hyväksymässä aloitteessa 9 (RKP pyrkii parantamaan lasten ja nuorten syömishäiriöiden hoitoa molemmilla kansalliskielillä) puolue vaati mm. lyhyempää aikaa diagnoosin ja hoidon välillä, riittävää määrää hoitopaikkoja, tiivistä yhteistyötä opiskelijahuollon ja syömishäiriöiden hoidon välille ja että vanhemmille ja perheille, joilla on syömishäiriöstä kärsivä lapsi, luodaan tukimuotoja.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, olemme taas samalla asialla. Meidän tulee edelleen uskottavana liberaalina puolueena, joka toimii hyvän hoidon puolesta molemmilla kansalliskielillä, toimia aktiivisesti syömishäiriöiden ennaltaehkäisevän ja erikoishoidon parantamiseksi sekä syömishäiriötietoisuuden lisäämiseksi mm. oppilas- ja opiskelijahuollossa. Ennaltaehkäisevää hoitoa, perusterveydenhuoltoa ja erikoishoitoa on parannettava ja tarjottava molemmilla kansalliskielillä.

Syömishäiriöistä kärsiviä lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia on hälyttävän paljon. Tämä koskee ennen kaikkea tyttöjä, mutta myös pojat kärsivät siitä yhä enemmän. Diagnosoimattomia tapauksia on olemassa valtavasti. Syömishäiriöitä on erilaisia ​​(esim. anoreksia, bulimia, ahmimishäiriö, arfid) ja ne voivat esiintyä myös rinnakkain samassa taudinkuvassa, mikä vaikeuttaa hoitoa entisestään. Eri syömishäiriöille on yhteistä se, että sairastunut menettää syömisensä hallinnan tai hänelle syntyy maaninen tarve hallita syömistään, eikä hän voi saada takaisin normaalia syömiskäyttäytymistään.

Nuorten syömishäiriöiden lisääntyminen voidaan nähdä osana kasvavia nuorten mielenterveysongelmia, eikä meillä ole yhteiskuntana varaa jättää asiaa käsittelemättä. Hälyttävän moni nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle syömishäiriön vuoksi eikä siten pääse koskaan mukaan työelämään. Ennaltaehkäisevien panostusten tehostaminen, hyvä hoitoketju riittävällä määrällä hoitopaikkoja ja taloudellinen tuki vanhemmille syömishäiriöisten lasten hoitamiseksi tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, mutta säästämme pitkällä tähtäimellä, jos onnistumme välttämään taudinkuvan pitkittymisen riittämättömän ennaltaehkäisevän hoidon takia.

Ennaltaehkäisevän työn on toimittava paremmin, jotta voidaan välttää se, että yhä useampi sairastuu. Lasten ja nuorten kohdalla oppilas- ja opiskelijahuolto on ratkaisevan tärkeässä roolissa ennaltaehkäisevässä työssä ja tapausten varhaisessa diagnosoinnissa. Siksi on tärkeää saada lisää tietoa syömishäiriöistä oppilas- ja opiskelijahuoltoon sekä lastensuojeluun, jotka molemmat kuuluvat hyvinvointialueille. Tiedon syömishäiriöstä, varhaisesta diagnoosista ja hoitoketjusta on oltava helposti saatavilla ja tasa-arvoista kaikilla hyvinvointialueilla.

Nopean toipumisen kannalta on tärkeää saada diagnoosi riittävän ajoissa ja aloittaa hoito välittömästi. Tarvitaan lisää tietoa syömishäiriöistä ja resursseja henkilökunnan ja hoitopaikkojen muodossa. Hoidon nopeuttamiseksi pääsy matalan kynnyksen vastaanottoklinikoille on ratkaisevan tärkeää. Hyvä esimerkki on Fredrikakliniken Pietarsaaressa, missä lapset ja nuoret aikuiset voivat saada hoitoa matalalla kynnyksellä, sillä klinikka on maksuton eikä vaadi lähetettä.

Kun lapset ja nuoret sairastuvat, on se kriisi koko perheelle. Vanhemmilla on tärkeä rooli toipumisessa ja usein toinen vanhemmista joutuu jäämään pois töistä omalla kustannuksella lapsen turvallisen hoidon takaamiseksi. On erittäin tärkeää, että lasten ja nuorten hoito on tasapuolista. Kaikilla vanhemmilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia jäädä kotiin tai saada apua omaiselta. Siksi on tärkeää kehittää taloudellisia tukimuotoja syömishäiriöistä kärsivien lasten hoitoon sairauden eri vaiheissa (esim. hoitopaikan odotusaika ja sairaalahoidosta kotiutumisen yhteydessä).

Syömishäiriöhoito kuuluu hyvinvointialueiden vastuulle. Eduskunnassa on ollut syömishäiriöhoidon yhteistyötä varten Mia Laihon (Kokoomus) johtama syömishäiriöryhmä, jossa eri puolueet ovat edustettuina. RKP ei ole ollut edustettuna ryhmässä. On äärimmäisen tärkeää, että syömishäiriöiden hoitoa parannetaan kansallisen tason koordinoidulla toiminnalla ja selkeällä suunnittelulla. Täällä eduskunnalla ja sen syömishäiriöryhmällä sekä hyvinvointialueilla on suuri vastuu.

Päätösehdotus

Ehdotamme, että RKP, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja puolueen hyvinvointialueen jäsenet toimivat sen hyväksi

  • että laaditaan syömishäiriöhoidon valtakunnallinen suunnitelma.
  • että RKP on mukana eduskunnan syömishäiriöryhmässä.
  • että kaikille hyvinvointialueille perustetaan lisää matalan kynnyksen vastaanottoklinikoita.
  • että syömishäiriöistä on helposti saatavilla olevaa, koordinoitua ja tasa-arvoista tietoa kaikilla hyvinvointialueilla.
  • että tietoisuus syömishäiriöistä kasvaa oppilas- ja opiskelijahuollossa, lastensuojelussa ja perusterveydenhuollossa. SCOFF-kysymyspatteristo otetaan käyttöön oppilas- ja opiskelijahuollossa.
  • että erikoissairaanhoitojärjestelmässä on riittävästi resursseja ja hoitopaikkoja syömishäiriöiden hoitoon molemmilla kansalliskielillä.
  • että on olemassa yhtäläisiä taloudellisia tukimuotoja, jotta vanhempi tai lähiomainen voi saada korvausta kotona olemisesta ja lapsen ajoittaisesta hoidosta.
  • että vanhemmat ja muut omaiset saavat riittävästi tietoa syömishäiriöistä ja hoidon kulusta.

Aloitteen tekijä/tekijät

Anna-Karin Tötterman, RKP, Turku
Liisa Suopanki, RKP, Turku