Aloite 21 – Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien takuueläkkeen saajien tulorajaa tulee muuttaa

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että työn vastaanottaminen kannattaa aina, myös henkilöille jotka nostavat eläkettä.
  • että takuueläkettä saavien työkyvyttömyyseläkkeensaajien ansiotuloraja nostetaan.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Eläkkeellä olevien työskentelymahdollisuuksien rajoittaminen ei ole kestävää. RKP on jo pitkään kannattanut sitä, että työntekoa tulee voida jatkaa myös eläköitymisen jälkeen. Meillä on nykyään esimerkkejä siitä, miten eläkeläisten ei kannata ottaa vastaan osa-aikatyötä tai muita työtehtäviä, koska se voi johtaa kokonaiseläkkeiden pienenemiseen, eläkkeen keskeytykseen tai lepäämään jättämiseen.

RKP on aina korostanut työn tekemisen merkitystä. Tämän pitäisi koskea myös ihmisiä, jotka ovat eläkkeellä. RKP:n vuonna 2023 laatiman vanhuspoliittisen ohjelman mukaan työelämään osallistumisen tulisi olla kannustavaa myös eläkkeelle jäämisen jälkeen ja että takuueläkkeen tulee aina turvata kohtuulliset tulot.

Aloitteessa nostetaan esiin yksi olemassa olevista kannustinloukuista.

Aloitteessa esitetty ehdotus työkyvyttömyyseläkkeen alentamisesta samassa suhteessa kuin ansiotulot nousevat yli takuueläkkeen luo myös eräänlaisen kannustinloukun, sillä jokainen sen jälkeen ansaittu euro ei anna enempää käteen.

Nykyisellään työkyvyttömyyseläkkeellä oleviin kohdistuu selkeitä kannustinloukkuja sen jälkeen kun sallittu tuloraja on ylitetty.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että työn vastaanottaminen kannattaa aina, myös henkilöille jotka nostavat eläkettä.

Aloite 21 – Työkyvyttömyyseläkkeellä olevien takuueläkkeen saajien tulorajaa tulee muuttaa

Työkyvyttömyyseläkkeellä olevat takuueläkkeensaajat voivat vuonna 2024 ansaita palkkaa enintään 976,59 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa eläkkeeseen. Jos määrä ylittyy yhdelläkin eurolla, koko kuukauden eläke peritään takaisin. Tämä tarkoittaa, että asianomainen joutuu maksamaan takaisin jo maksetun eläkkeen. Kyseessä on kannustinloukku.

Suomen hallitus haluaa lisätä työllisyyttä ja työllistää myös ihmisiä, joiden työkyky on alentunut. Tuloraja on kuitenkin aivan liian matala, eikä se kannusta työkyvyttömyyseläkkeellä olevia työntekoon. Pahimmillaan eläke peruutetaan siltä kuukaudelta, jolloin henkilö on työttömänä. Tämä kuormittaa toimeentulotuen maksamista.

Lainsäädäntötaustaa

Laki työkyvyttömyyseläkkeellä olevien työhönpaluun edistämisestä (12.12.2014/1051)

5 §

Kansaneläkelaitoksen myöntämän työkyvyttömyyseläkkeen ansaintaraja ja eläkkeen jättäminen lepäämään (29.1.2016/87)

Kansaneläkelain mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen ja 7 §:n 1 momentin kohtien 3 ja 4 sekä 2 momentin mukaisen takuueläkkeen maksaminen ei vaikuta takuueläkelain 2 kohtaan, jos eläkkeensaajan työtulo vastaa enintään 3 §:ssä tarkoitettua täyttä takuueläkettä kuukaudessa. Jos eläkkeensaaja ansaitsee kuukaudessa enemmän kuin 3 §:ssä tarkoitetun täyden takuueläkkeen verran, työkyvyttömyyseläkkeen ja takuueläkkeen maksaminen on keskeytettävä eläkkeensaajan ilmoituksesta tai Kansaneläkelaitoksen aloitteesta ja eläke jätetään lepäämään. (28.12.2018/1322)

Työkyvyttömyyseläkkeen maksamista jatketaan eläkkeensaajan ilmoituksen jälkeen, kun hän lopettaa työskentelyn tai hänen työtulonsa pienenee niin, että se alittaa 1 momentissa mainitun rajan.

Päätösehdotus

RKP Martinlaaksossa ehdottaa

  • että takuueläkettä alennetaan määrällä, jolla palkkatulo ylittää ansaittavissa olevan enimmäismäärän, 976,59 euroa kuukaudessa vuonna 2024.

Aloitteen tekijä/tekijät

Carola Bäckström

puheenjohtaja, RKP Martinlaakso, Vantaa

Marianne Sieviläinen

rahastonhoitaja, RKP Martinlaakso, Vantaa