Puoluekokouksen päätös
Puoluekokouksen päätös
RKP toimii sen hyväksi
- että varmistetaan riittävät resurssit tukipalvelujen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi mielenterveysongelmista kärsiville tai riskiryhmissä oleville ruotsinkielisille nuorille.
Aloitteen käsittely
Puoluevaltuuston vastaus
Yhä useampi lapsi ja nuori voi yhä huonommin, mukaan lukien suomenruotsalaiset lapset ja nuoret. Myös aloitteessa mainittu tutkimus vahvistaa tämän. Tutkijat huomauttavat myös, että ruotsinkielisten nuorten mielenterveystulokset olivat yllätys. Ne osoittavat kiistatta, että meidän on kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, miten ruotsinkieliset nuoret voivat.
RKP haluaa, että sekä julkisesti että yksityisesti tuotetut palvelut taataan molemmilla kansalliskielillä. Ruotsinkielisessä palvelussa on suuria puutteita sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lisäksi Suomessa on suuri pula psykoterapeuteista, erityisesti ruotsin kielellä toimivista. Avun hakemisen tulee olla helppoa nuorille. Ensikontaktin saamisen on tapahduttava välittömästi, esimerkiksi yksinkertaisten chat-palveluiden kautta, ja erityisen tärkeää mielenterveyspalveluissa on, että palvelua on tarjolla omalla äidinkielellä.
Mielenterveyden priorisointi on tärkeä investointi yksilön hyvinvointiin, mutta samalla myös välttämättömyys, joka pitkällä aikavälillä vahvistaa sekä taloutta että työllisyyttä. RKP on jo pitkään työskennellyt nuorten mielenterveyden hyväksi ja ruotsinkielisten palvelujen saatavuuden varmistamiseksi kaikissa eri vaiheissa.
RKP työskentelee myös Orpon hallituksessa, jotta ”hallitus varmistaa yhdenvertaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden molemmilla kansalliskielillä kaikilla tasoilla. Kielelliset tarpeet huomioidaan toimivien palvelupolkujen kehittämisessä ja esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen kehitystyössä kiinnitetään huomiota ruotsinkielisen väestön palveluiden saavutettavuuteen. Hallitus varmistaa tasavertaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden sekä kansallisilla kielillä että kaikilla tasoilla”. Lisäksi hallitus vahvistaa RKP:n aloitteesta psykoterapiapalvelujen saatavuutta muuttamalla psykoterapiakoulutuksen kaksivaiheiseksi ja tekemällä ensimmäisen vaiheen koulutuksesta maksuttoman.
Hallitus päätti kehysriihen yhteydessä myös lapsi- ja nuorisopaketista, jonka kautta muun muassa ohjataan pysyvää rahoitusta matalan kynnyksen chat-mielenterveyspalveluihin.
Päätösehdotus
RKP toimii sen hyväksi
- että varmistetaan riittävät resurssit tukipalvelujen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi mielenterveysongelmista kärsiville tai riskiryhmissä oleville ruotsinkielisille nuorille.
Aloite 34 – Resursoidaan ja kehitetään ruotsinkielistä matalan kynnyksen toimintaa ja mielenterveyden tukipalveluita nuorille
Mielenterveyden haasteista kärsiville ja riskiryhmässä oleville nuorille tarvitaan ruotsinkielisiä tukipalveluita entistä enemmän. Usein nämä nuoret ovat sekä työelämän että opiskelujen ulkopuolella. Toiminnan kehittämisestä ruotsinkielisten tarpeisiin ei ole säädetty laissa. Yksikään julkinen taho ei resursoi tai kehitä ruotsinkielisiä mielenterveyden tukipalveluita nuorille. Ruotsinkielisten tukipalvelujen luomiseksi nuorille tarvitaan resursseja ja kehitystyötä.
WHO:n koulutustutkimus (JYU)* osoittaa, että ruotsinkielisillä opiskelijoilla on suurempi riski kärsiä mielenterveyden ongelmista verrattuna suomenkielisiin opiskelijoihin. Nuorten mielenterveysongelmat ovat haaste, joka koskettaa merkittävää osaa nuorista. Lukioikäisten masennusoireet ovat lisääntyneet viime vuosina. Yliopisto-opiskelijoista 60 prosenttia koki olevansa täysin uupuneita tai uupumisvaarassa vuonna 2021.
Opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen kysyntä kasvoi 26 prosenttia. Nuorisoalan ammattilaisille suunnatussa kyselyssä 59 prosenttia vastaajista arvioi nuorten syrjäytymisen lisääntyneen jonkin verran ja 28 prosenttia arvioi sen lisääntyneen paljon. Erityisen tärkeää on saada mielenterveyspalveluita omalla äidinkielellä.
*Lähde: Gustafsson J, Child and Adolescent Psychiatry & Mental Health 2023.
Suomenkielisiä tukipalveluita nuorille tarjoavat kolmannen sektorin toimijat, jotka saavat toimintaansa julkista rahoitusta. Vastaavaa ruotsinkielistä toimintaa ei käytännössä ole. Jos ruotsinkielisiä mielenterveyden tukipalveluita ei ole tarjota, on olemassa riski, että nuoret eivät voi jatkaa opiskeluja ja olla mukana työelämässä.
Päätösehdotus
Vaadimme että RKP toimii sen hyväksi
- että varmistetaan riittävä rahoitus järjestöille ruotsinkielisten tukipalvelujen kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi mielenterveyden haasteista kärsiville tai riskiryhmässä oleville nuorille.
- että RKP päättää priorisoida työtä ruotsinkielisten tukipalvelujen kehittämiseksi nuorille ja nostaa palvelutilanteen seurannan puolueen strategiselle asialistalle.
Aloitteen tekijä/tekijät
Peter Rolin, RKP Suur-Leppävaara
Jenny Vilen, RKP Suur-Leppävaara
Eva-Lena Gästrin, RKP Suur-Leppävaara
Emmi Thompson, RKP Suur-Leppävaara
John-Eric Söderman, RKP Suur-Leppävaara
Anders Portin, RKP Suur-Leppävaara