Aloite 35 – Lainanotosta houkuttelevampaa & Aloite 36 – Opiskelijoiden taloudellinen tilanne vaarantaa opintotulokset

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että uudiestataan opintotukea kokonaan opiskelijoiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi, ottaen huomioon myös alueelliset erot vuokratasossa.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Yhteinen vastaus: Aloite 35 – Lainanotosta houkuttelevampaa ja Aloite 36 – Opiskelijoiden taloudellinen tilanne vaarantaa opintotulokset

Aloitteessa nostetaan esiin hyvin tärkeä teema liittyen nuorten taloudelliseen asemaan ja velkaantumiseen. Suomessa kaikilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet opiskella päätoimisesti sosioekonomisesta taustasta riippumatta.

Opiskelijoiden opintolainataakan keventämiseksi on ollut erilaisia ​​malleja. Aiempiin ja nykyisiin malleihin kuuluu myös porkkana, jonka saamiseksi opiskelijoiden tulee valmistua tietyssä ajassa. Aiemmin käytössä oli opintolainavähennys, jonka saattoi vähentää suoraan verotuksessa. Opintolainaa ottaneet ja ensimmäisen korkeakoulututkintonsa vuoden 2005 jälkeen mutta ennen vuotta 2014 aloittaneet saivat vähentää osan lainasta verotuksessa. Vähennys on 30 prosenttia yli 2 500 euroa ylittävästä lainan osasta, joka on kertynyt korkeakouluopintojen aikana. Tämä vähennys voidaan tehdä suoraan verotuksesta sen perusteella, mitä maksuja on suorittanut pankille lainan lyhentämiseksi. Tämä vähennys edellytti tutkinnon suorittamista tietyssä ajassa.

Vuodesta 2014 lähtien opintolainaa ottaville opiskelijoille on myönnetty valtion myöntämä opintolainahyvitys, jos tutkinto suoritetaan määräajassa. Opintolainahyvitys on 40 prosenttia siitä opintolainan osasta, joka ylittää 2 500 euroa. Opintolainahyvityksellä on enimmäismäärä. Esimerkiksi Suomessa suoritetun tutkinnon osalta opintolainahyvitys on enintään 6 200 euroa, kun tutkinto sisältää 300 opintopistettä, tai 4 120 euroa, kun tutkinto sisältää 210 opintopistettä. Lainapääomaan lisätyt korot eivät sisälly lainan määrään.

Nykyinen opintolainan, opintotuen ja asumistuen malli ei ole optimaalinen. Hallitus käynnistää opintotuen kokonaisuudistuksen. Opintotuki on kehittynyt epäjohdonmukaisesti koko 2000-luvun ajan. Hallituksen suunnittelemassa opintotuen kokonaisuudistuksessa tullaan tarkastelemaan muun muassa opintorahan tasoa, opintolainan suuruutta ja opintolainahyvitystä, vapaasti ansaittavien tulojen rajaa, perheellisten opiskelijoiden asemaa ja asuntotukea. RKP pitää tärkeänä, että uudistus perustuu opiskelijoiden tarpeisiin.

Valmistelu ei ole vakuuttunut siitä, että opintolainan verovähennys on oikea tapa edetä, sillä verovähennys edellyttää myös, että henkilöllä on verotuksessa vähennyskelpoisia tuloja. Mielestämme opintotukea ja opintolainaa on kuitenkin syytä tarkistaa. Kokonaisuudistuksessa voitaisiin tarkastella sitä, voitaisiinko tietyille aloille kuten sosiaali- ja hoitoalalle luoda kannustimia.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseksi toteutetaan opintotuen kokonaisuudistus.

Aloite 35 – Lainanotosta houkuttelevampaa

Suomen taloudellinen tilanne ja talouden tasapainottamisesta seuraavat toimenpiteet ovat vaikuttaneet voimakkaasti useisiin ryhmiin yhteiskunnassa. Etenkin opiskelijat ovat joutuneet kantamaan suhteettoman suuren taakan. Opiskelijat ovat se ryhmä, joka selkeimmin tuntee nahoissaan taloudellisen epävarmuuden yhteisen hyvän parhaaksi. Opiskelijat ovat jo valmiiksi ainoa ryhmä yhteiskunnassa, jonka odotetaan elävän lainalla, mitä perustellaan sillä, että se on investointi opiskelijan tulevaisuuteen. Mutta kuten kaikissa investoinneissa, myös tämä sisältää riskejä yksilölle – riskejä, jotka valtio lopulta maksaa tavalla tai toisella.

Opintojen rahoittaminen lainalla ei ole sinänsä ​​pahasta – monet ovat ottaneet lainaa ja suoriutuneet lainan takaisinmaksusta mainiosti. Nähtävissä on kuitenkin huolestuttava suuntaus, johon on suhtauduttava vakavasti. Kasvavalla osalla opiskelijoista opintolaina on huomattavasti suurempi kuin aikaisemmilla sukupolvilla, ja niiden osuus, jotka eivät pysty maksamaan lainaansa takaisin, on kasvussa. Nuoret eivät myöskään uskalla enää samassa määrin kuin aikaisemmin valita alaa, jossa palkka on pienempi kuin ennen, koska on olemassa todellinen riski siitä, että henkilökohtainen talous ei selviä korkeakorkoisen opintolainan takaisinmaksusta. Tämä on huolestuttava suuntaus, kun otetaan huomioon, että terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen kaltaisilla aloilla on jo nyt huutava pula koulutetusta ja osaavasta työvoimasta.

Kun painopiste siirtyy lainapohjaiseen opintotukijärjestelmään, valtion on myös varmistettava, että luodaan mekanismeja, jotka pitävät lainan realistisena vaihtoehtona kaikille. Toisin sanoen lainan takaisinmaksun on oltava realistista – riippumatta siitä, miltä alalta henkilö valmistuu. Kela voi jossain määrin tukea niitä, jotka eivät pysty maksamaan opintolainaansa takaisin. Koska näiden lainanottajien osuus kasvaa, on olemassa selvä tarve jo ennaltaehkäisevästi vähentää niitä tapauksia, joissa opintolainaa ei kyetä maksamaan takaisin.

Yksi konkreettinen tapa vähentää Kelan jakaman tuen osuutta sekä halukkuutta ottaa opintolaina on ottaa käyttöön opintolainan korkovähennys. Tämä vähennysmahdollisuus on aiemmin ollut asuntolainoissa. Siksi RKP:n nuorisojärjestö Svensk Ungdom ehdottaa, että opintolainan korko-osasta tehtäisiin vähennyskelpoinen.

RKP on puolueena toistuvasti korostanut sitä, miten tärkeää on puolustaa nuoria ja opiskelijoita. RKP on myös puhunut useaan otteeseen siitä, miten terveydenhuoltoalasta ja terveydenhuollon ammateista tulee tehdä houkuttelevampia. Tämän pyrkimyksen konkretisoimiseksi Svensk Ungdom ehdottaa toimenpidettä, joka täyttää nämä lupaukset: ohjataan joululahjarahat ryhmälle, jota leikkaukset koettelevat nyt rajusti ja josta kaikki ovat ennemmin tai myöhemmin riippuvaisia ​​– eli nuorille. Ehdotamme, että joululahjarahat suunnattaisiin sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille niin, että he saisivat opintolainansa ns. anteeksi.

Päätösehdotus

RKP-nuoret haluaa, että RKP toimii sen hyväksi

  • että opintolainan koroista voi tehdä verovähennyksen.
  • että osa joululahjarahoista ohjataan sosiaali- ja hoitoalan opiskelijoiden opintolainojen hyvittämiseen.

Aloitteen tekijä/tekijät

RKP-nuoret

Julia Ståhle

Puheenjohtaja

Anna Oksanen

Pääsihteeri

Aloite 36 – Opiskelijoiden taloudellinen tilanne vaarantaa opintotulokset

Hallituksen leikkaukset ovat iskeneet opiskelijoihin kovaa, muun muassa asumistuki on alentunut huomattavasti. Tämä johtaa siihen, että yhä useammat opiskelijat joutuvat rahoittamaan elämänsä tekemällä töitä opintojen ohessa. Osa-aikainen työskentely opintojen ohessa ei toki ole mitään uutta, mutta nykytilanne merkitsee sitä, että työ rajoittaa mahdollisuuksia (eli aikaa) keskittyä opiskeluihin. Ongelmana on täten se, että opintojen laatu väistämättä kärsii. Onko Suomella todella varaa siihen, että yliopistosta valmistuneiden tieto ja osaaminen on heikompaa kuin pitäisi? Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että RKP koko muun maan tavoin haluaa korostaa korkean koulutustason merkitystä, minkä pitäisi luonnollisesti koskea myös korkeasti koulutettuja.

Päätösehdotus

RKP Parainen ehdottaa

  • että puolue ryhtyy valtakunnallisesti voimakkaisiin toimenpiteisiin opiskelijoiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi niin, että opiskelijoilla olisi paremmat mahdollisuudet keskittyä opiskeluun.

Aloitteen tekijä/tekijät

Conny Granqvist, puheenjohtaja, RKP:n paikallisosasto, Parainen

Anne Eriksson, sihteeri, RKP:n paikallisosasto, Parainen