Aloite 4 – Naista ei tule käsitellä poikkeuksena lääketieteessä

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi:

  • että lääketieteellistä tutkimusta tehdään Suomessa niin, että naisen ja mahdollisesti muiden asiaankuuluvien ryhmien fysiologia otetaan huomioon.
  • että uusien lääkkeiden kliinisiin lääketutkimuksiin myönnetään viranomaislupa vain, jos tutkimussuunnitelmassa on huomioitu miesten ja naisten väliset biologiset erot sekä muut muuttujat, kuten etnisyys, ikä ja tietyn lääkkeen edustava osallistujamäärä.
  • että pakkausselosteessa kuvataan selkeästi riskien ja vaikutusten väliset erot eri sukupuolille.
  • että mahdolliset riskit hedelmällisille naisille otetaan huomioon ja että lisääntymisterveys otetaan huomioon tehtäessä lääketestejä.

Aloitteen käsittely

Puoluehallituksen ehdotus aloitevastaukseksi

SFP ser hälso- och sjukvården som en grundläggande rättighet och en nyckelfaktor för medborgarnas välbefinnande. En av förutsättningarna för en fungerande sjukvård och ökat välbefinnande är en omfattande och pålitlig forskning inom medicin och läkemedel.  För att läkemedel ska vara så trygga och effektiva som möjligt, krävs det också att forskningen tar i beaktande populationens diversitet.

Även om de flesta läkemedlen inte har några tydliga skillnader mellan könen, saknas fortfarande evidens på könsskillnader för ungefär 25 procent av de vanliga läkemedel vi använder. Över tid har allt mer forskning visat att vissa behandlingar ger olika resultat hos kvinnor och män. Trots detta är kvinnor ofta underrepresenterade inom läkemedels- och medicinsk forskning. En orsak till att forskare inte velat ta med kvinnor i medicinska studier är att kvinnor är svårare att pröva och ojämna i sina livscykler och att hormoncyklerna innebär ett hinder vid fastställande av medicin­doseringsnormer. Därtill har forskare varit rädda för att kvinnorna ska bli gravida under studiens gång.

Som motionären också påpekar har mycket blivit bättre på denna front. I dagens läge finns tydliga krav på att analysera könets inverkan, till exempel när man godkänner läkemedel. Mycket görs även på EU-nivå, exempelvis  i samband med ramverket för forskning och innovation Horisont Europa (2021-2027). Trots detta finns det ännu mycket som kan förbättras. Forskning inom medicin och läkemedel bör vara etisk, trygg och ta i beaktande populationens diversitet. Endast då kan vi se till att patienten får den bästa möjliga vården som just hen behöver.

Puoluehallituksen päätösehdotus

SFP arbetar för

  • att medicinsk forskning i Finland görs så att kvinnors och eventuellt andra relevanta gruppers fysiologi tas i beaktande
  • att myndighetslov för kliniska läkemedelstester och försäljningstillstånd för nya läkemedel  beviljas endast om forskningsplanen har tagit i beaktande en tillräckligt diversifierad grupp med människor
  • att bipacksedeln tydligt beskriver skillnaderna i riskerna och effekterna för män och kvinnor
  • att det vid läkemedelstester beaktas risker för fertila kvinnor och att det tas hänsyn till reproduktiv hälsa.

Aloite 4 – Naista ei tule käsitellä poikkeuksena lääketieteessä

Merkittävä osa markkinoilla olevista lääkkeistä on testattu vain miesten fysiologian ja aineenvaihdunnan kautta. Naisten erityisoireet tai sivuvaikutukset on tutkittava yhtä laajasti kuin miesten. Kun jaamme ihmisiä kahteen eri ryhmään biologisen sukupuolen mukaan (mies ja nainen) – vaikka sukupuoli on paljon monisyisempi kysymys – huomaamme, että fysiologialla on suuri merkitys lääkehoidossa. Hormonit, kehon rakenne ja rasvan osuus lihasmassasta vaikuttavat meihin.

Seuraava väite on todennettu: Sukupuoleen liittyviä eroja on havaittu ihmiskehon kaikissa kudoksissa ja elinjärjestelmissä. Esimerkiksi sydämen mekaanisessa perustoiminnassa ja keuhkojen kapasiteetissa on eroja eri sukupuolten välillä.

Meidän on päästävä eroon lähestymistavasta, jossa miehen ruumis on normi. Tietyn painoinen valkoinen mies saa usein edustaa koko maailman väestöä. Siksi meille annettu annostus voi olla monelle väärä. On olemassa teorioita, joiden mukaan naisten voimakkaammat sivuvaikutukset voivat johtua tästä. Laaja yhteistyö perustutkimuksessa ja kliinisissä testeissä ei ole mahdotonta. Eikä se koske vain sukupuolta, vaan myös etnistä alkuperää (maantieteellisesti) ja ikää. Tämä tekee hoidosta tasa-arvoisemman ja turvallisemman.

Naisen ruumis tulee myös esittää normina koulutuksessa (esim. anatomisissa kuvauksissa), ennaltaehkäisevässä työssä (esim. jos naisille ja miehille tarvitaan erilaisia ​​rokotteita). Jos testauksen yhteydessä on pelkoa sikiön vahingoittamisesta naisilla, jotka eivät vielä tiedä olevansa raskaana, raskaustesti on mahdollista tehdä etukäteen. Moni asia onkin jo parantunut ja kehitys kulkee oikeaan suuntaan. Mutta meidän on varmistettava, että kehitys ei pysähdy tai aiheuta väärää turvallisuuden tunnetta.

Päätösehdotus

RKP:n naisjärjestö Svenska Kvinnoförbundet vaatii, että RKP toimii eduskunnassa ja hallituksessa sen hyväksi

  • että Suomessa tehdään lääketieteellistä tutkimusta niin, että tulokset ovat yhtä tärkeitä kaikille.
  • että uusien lääkkeiden kliinisiin lääketutkimuksiin myönnetään viranomaislupa vain, jos tutkimussuunnitelmassa on huomioitu miesten ja naisten väliset biologiset erot sekä muut muuttujat, kuten etnisyys, ikä ja tietyn lääkkeen edustava osallistujamäärä.
  • että uusien lääkkeiden myyntilupa myönnetään vain, jos erot lääkkeen vaikutuksessa ja riskeissä naisten ja miesten välillä on kuvattu selvästi pakkausselosteessa. Annostus, sivuvaikutukset ja käyttöalue ilmoitetaan sen mukaan, miten lääke vaikuttaa sekä miehiin että naisiin.
  • että naisten ja mahdollisesti muiden asiaankuuluvien ryhmien fysiologian huomioon ottavien lääkkeiden ja lääketieteellisen tutkimuksen kehitystä seurataan ja edistetään jatkuvasti.
  • että mahdolliset riskit hedelmällisille naisille otetaan huomioon ja että lisääntymisterveys otetaan huomioon tehtäessä lääketestejä.

Aloitteen tekijä/tekijät

RKP:n naisjärjestö Svenska Kvinnoförbundet

Anita Westerholm, puheenjohtaja

Agneta Udd-Saarela, pääsihteeri