RKP:n ministerit, oikeusministeri ja puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sekä Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist vierailivat eilen Kokkolassa ja tapasivat muun muassa Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ja Kokkolan kaupungin edustajia.
– Keski-Pohjanmaalla Soite on jo yhdistänyt erikoissairaanhoidon, sosiaalihuollon ja terveydenhuollon saman katon alle. Olen iloinen, että Kokkolan keskussairaalan tominta hallituksen tekeminen päätösten seurauksena voi jatkua. Aikaisemmat huolet siitä, että muun muassa kirurgia kärsisi, ovat nyt poistuneet, Anna-Maja Henriksson sanoo.
– Sote-uudistus tulee ja Keski-Pohjanmaalla ollaan nyt valmistauduttu hyvin, hän jatkaa ja painottaa, että esimerkiksi kruunupyyläiset voivat myös jatkossa saada erikoissairaanhoitonsa Kokkolassa.
Vierailunsa aikana ministerit keskustelivat myös hallituksen työstä hallituskauden ensimmäisen puoliskon aikana.
– Kun nyt katsoo taaksepäin, on todettava, että olemme onnistuneet hyvin niin hallituksena kuin puolueenakin. On selvää, että koronakriisi on vaikeuttanut työtä hallitusohjelman kanssa, mutta olemme onnistuneet toteuttamaan monta suunniteltua toimenpidettä, Henriksson sanoo.
– Olemme muun muassa alentaneet teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolla, turvanneet Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen, varmistaneet, että Svenska teaternista tulee kansallinen ruotsinkielinen päänäyttämö, varmistaneet, että kielelliset oikeudet toteutuvat paremmin sote-uudistusesityksessä ja aloittaneet työn uuden kansalliskielistrategian kanssa. Puhumattakaan monista tärkeistä infrahankkeista ympäri maan, Henriksson jatkaa.
Työllisyyden on oltava keskiössä
Tulevan puoliväliriihen alla Henriksson ja Blomqvist painottavat hallituksen asettamien työllisyystavoitteiden saavuttamisen tärkeyttä.
– Olemme luvanneet tehdä päätöksiä, joilla saavutamme jopa 80 000 uutta työpaikkaa. Joulukuinen päätös poistaa eläkeputki oli tärkeä ja keskeinen askel, mutta nyt tarvitaan jatkoa, jotta tavoitteeseen päästää, sanoo Blomqvist.
– Nyt on tärkeää, että kaikki mahdolliset esitykset otetaan pöydälle, eikä mitään tuomita etukäteen ulos. Tuntuva korotus kotitalousvähennykseen on yksi toimenpiteistä, joka vaatii lähempää tarkastelua. Tässä on tärkeää myös tarkastella naapurimaa Ruotsin kokemuksia, Henriksson sanoo.
Koronakriisin takia työttömyys lisääntyi Suomessa. Marraskuussa 2020 maassa oli 27 000 työtöntä enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.
– Vaikka Suomen talous on selvinnyt koronakriisistä paremmin kuin moni muu maa, on tärkeää ymmärtää kuinka suuri vaikutus kriisillä on ollut yrityksiin ja työpaikkoihin. Hallitus tulee tekemään kaikkensa, jotta selviämme tästä kriisistä, Blomqvist toteaa.