Ryhmäpuheenvuoro 25.2 2025, edustaja Henrik Wickström
Arvoisa puhemies,
me Ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä katsomme, että ennaltaehkäisevien toimien ja joustavien ratkaisujen tulee olla vanhushoivan keskiössä. Meille on tärkeää, että jokainen vanhus saa tarvitsemaansa hoitoa ja hoivaa juuri hänelle parhaiten sopivalla tavalla. Kaikkien on saatava ikääntyä arvokkaasti ja turvallisesti. Kyse on nykyistä joustavampien asumisvaihtoehtojen tarjoamisesta ja sen varmistamisesta, että ikääntyneille on tarjolla tukipalveluita ja merkityksellistä päivätoimintaa. Jotta ongelmiin voitaisiin puuttua ajoissa, sosiaali- ja terveydenhuollossa on tärkeää panostaa entistä enemmän ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Meidän on myös muistettava, että ilman hyvinvoivaa henkilöstöä ei ole laadukasta sosiaali- ja terveydenhuoltoa – ei terveyskeskuksissa, päivystyksissä eikä vanhushoivassa. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että löydämme toimivia ratkaisuja henkilöstöpulaan.
Arvoisa puhemies,
Me RKP:n eduskuntaryhmässä olemme vakuuttuneita siitä, että ehkäisevillä toimenpiteillä ja oikeanlaisella ja oikein ajoitetulla tuella voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia sosiaali- ja terveydenhuollossa, erityisesti vanhushoivassa. Aktiivisen elämäntavan tukeminen, kuntoutuksen tarjoaminen ja sairauksien ennaltaehkäisy luovat edellytykset hyvälle elämänlaadulle. RKP on pitkään kannattanut seniorineuvoloita, jotka tarjoavat säännöllisiä terveystarkastuksia yli 65-vuotiaille. Hyviä kokemuksia on saatu myös vanhushoivan kanssa yhteistyötä tekevistä liikkuvista yksiköistä, jotka tekevät kotikäyntejä. Samalla akuuttipäivystykseen kohdistuva paine helpottuu. Me RKP:ssa haluamme, että liikkuvat yksiköt otetaan käyttöön kaikilla hyvinvointialueilla, ja samalla ensihoidon resurssit on turvattava, jotta kukaan apua tarvitseva ei joutuisi odottamaan liian pitkään. Mielestämme myös omalääkärimalli on tärkeä hoidon jatkuvuuden turvaamisen kannalta, erityisesti kun on kyse monisairaista vanhuksista. He tulevat hyötymään mallista.
Arvoisa puhemies,
me kaikki joudumme jossain vaiheessa pohtimaan, miten haluamme ikääntyessämme asua ja elää, tai mikä olisi paras ratkaisu ikääntyneelle perheenjäsenelle tai omaiselle. RKP:lle keskeistä on yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja se, että valittavana on joustavia asumismuotoja. RKP:ssa katsomme, että kaikille ikääntyneille on tarjottava turvallinen koti. Siksi haluamme kotona asumisen ja ympärivuorokautista hoivaa tarjoavien palvelukotien välimaastoon laajan valikoiman välimuotoasumista. Kodikas ympäristö ja hyvä kohtelu ovat tärkeitä kaikenlaisessa asumisessa, ja haluamme nähdä lisää mahdollisuuksia perhehoitoon. Niiden ihmisten, jotka haluavat asua kotona, tulee voida tehdä niin, mutta meidän tulee muistaa, että turvalliseen kotona-asumiseen tarvitaan kotihoitoa ja riittäviä tukipalveluita, kuten ateriapalvelua, kuljetuspalveluita ja kotisairaanhoitoa. Myös muuta käytännön apua on oltava helposti saatavilla.
Omaishoitajat ovat ratkaisevan tärkeitä turvallisen kotona asumisen kannalta, ja heidän panoksensa on arvokas paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti. On hyvä, että hallitus pyrkii yhdenmukaistamaan korvaustason, mutta myös kuormituksen vähentämiseen ja hoitovapaakäytäntöjen parantamiseen liittyviä toimia on jatkettava, erityisesti ikääntyneiden omaishoitajien osalta.
Arvoisa puhemies,
RKP:ssa olemme huolissamme siitä, että ikääntyneiden päivätoimintaa järjestetään yhä useammin etänä digitaalisessa muodossa, vaikka se käytännössä tarkoittaa sitä, että toiminta ei tavoita yhtä monia ihmisiä kuin paikan päällä tarjottava toiminta. Sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä osa kokonaisuutta, ja siksi haluamme selvittää, onko tarpeen kirjata lakiin, että päivätoimintaa on aina myös tarjottava paikan päällä. Digitaaliset palvelut täydentävät hyvin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, mutta ne eivät saa koskaan täysin korvata kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia. Siksi RKP haluaa ottaa käyttöön ikääntyneille digitakuun siitä, että he saavat apua ja koulutusta, jotta kukaan ei jäisi digipalvelujen ulkopuolelle.
RKP:ssa olemme peräänkuuluttaneet hyvinvointialueiden rahoitusmallin muuttamista siten, että se kannustaisi hyvinvointialueita panostamaan ennaltaehkäiseviin toimiin. Nykyisessä mallissa keskitytään pikemminkin sairastavuuteen ennaltaehkäisevien toimien sijaan. RKP on myös ehdottanut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestöille tehtäviä lahjoituksia koskevan lahjoitusvähennyksen käyttöön ottamista, mikä parantaisi terveyden ja hyvinvoinnin puolesta tehtävän työn edellytyksiä. Mielestämme hallituksen puoliväliväliriihessä on syytä tarkastella hyvinvointialueiden taloustilannetta.
Arvoisa puhemies,
RKP on korostanut, että hoitohenkilöstön saatavuus on olennainen kysymys Suomen tulevaisuuden kannalta. Niin sanotun tehtävienjakolain saattaminen maaliin on ensiarvoisen tärkeää sen varmistamiseksi, että koko henkilöstön pätevyyksiä ja osaamista käytetään parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme valmiita esittämään uusia ratkaisuja henkilöstöpulaan, ja siksi haluamme houkutella Suomesta pois muuttanutta hoitohenkilöstöä takaisin Suomeen veroporkkanan avulla.