Adlercreutz: Ramsteinin kokouksen on tehtävä päätöksiä Ukrainan tehokkaammalle tukemiselle

Ukraine Defense Contact Group, joka koostuu 40 maasta, kokoontuu perjantaina Saksan Ramsteiniin koordinoimaan apua Ukrainalle. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz toivoo konkreettisia päätöksiä Ukrainalle annettavan avun lisäämiseksi.

– On aivan selvää, että Venäjä ei aio vapaaehtoisesti poistua laittomasti miehittämiltään alueilta. Samalla tiedämme, että Ukraina on riippuvainen antamastamme avusta. On Euroopan ja koko maailman edun mukaista, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan johda jäätyneeseen konfliktiin. Jos hyökkäys voidaan tulkita Venäjän voitoksi, voivat muut maat yrittää samaa, Adlercreutz sanoo.

– Siksi on nyt tärkeää lisätä tukea. Ainoa, joka kiihdyttää sotaa, on Venäjä. Tästä syystä Ukrainaa on tuettava. Tehokkaaseen apuun liittyy kuitenkin monimutkaisia järjestelmiä, jotka vaativat tukea, koulutusta ja logistiikkaa. Siksi on toimittava nyt – joka tapauksessa kestää jonkin aikaa, ennen kuin apu voidaan otta käyttöön Ukrainassa. Ja me haluamme sodan loppuvan, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz ehdotti viime vuoden lopulla yhdessä Atte Harjanteen kanssa eurooppalaisen koalition perustamista Ukrainan tukemiseksi nykyaikaisilla Leopard 2 -panssarivaunuilla. Ajatus on saanut kansainvälistä tukea. Saksalla, joka käytännössä päättää Leopard 2 -panssarivaunujen lähettämisestä, on tässä ratkaiseva rooli.

-On selvää, että Suomen pitäisi olla osa tällaista koalitiota. Emme voi antaa paljoa, mutta meidän pitäisi olla mukana, kuten presidentti Niinistö ja ministeri Haavisto ovat todenneet. Ajatus siitä, että tämän tuen ehtona olisi, että myös Yhdysvallat lähettäisi panssarivaunuja, kuten Berliini on antanut ymmärtää, on absurdi. Ukraina ei tarvitse useita erityyppisiä panssarivaunuja vaan useita samanlaisia panssarivaunuja. Leopard 2 on järjestelmä, jota ukrainalaisen panssarivaunumiehistön koulutuksella olisi suhteellisen helppo oppia käyttämään. Ja niiden huolto on paljon helpompaa kuin amerikkalaisissa vaihtoehdoissa. Saksan ja Euroopan on nyt aika osoittaa tarvittavaa johtajuutta, Adlercreutz sanoo.

Ennaltaehkäisevää hoitoa on kehitettävä

Terveydenhuollosta ja hyvinvointialueista on keskusteltu viime aikoina aktiivisesti. RKP korostaa, että ihmiset asuinpaikasta riippumatta on päästävä sairastuessaan nopeasti lääkäriin Eduskuntavaaliehdokas Joacim Sandbacka toteaa, että epävarmuutta syntyy sen jälkeen, kun kävi selväksi, että Pohjanmaan hyvinvointialueelta puuttuu yli 30 miljoonaa sen jälkeen, kun valtio on myöntänyt rahaa ja vuoden 2023 talousarvio on hyväksytty.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson haluaa luoda tulevaisuuden uskoa ja kasvua – tähtäimessä vähintään neljä RKP eduskuntapaikkaa Vaasan vaalipiirissä

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson avasi sunnuntaina Pietarsaaressa eduskuntavaalikampanjansa. Henriksson on ollut kansanedustaja vuodesta 2007 ja oikeusministerinä lähes kahdeksan vuotta neljässä hallituksessa.

Lue seuraava artikkeli