Eduskunta on tänään (1.3.) hyväksynyt hallituksen esityksen Suomen Nato-jäsenyydestä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että eduskunta on antanut selkeän viestin asiassa ja että Suomi on nyt saattanut tämän osan liittymisprosessista päätökseen.
– Tämänpäiväinen äänestys vahvisti jälleen eduskunnan laajan tuen Suomen Nato-jäsenyydelle. Numerot 188-8 kirjoitettiin Suomen historiaan, kun eduskunta toukokuussa 2022 antoi tukensa Suomen jäsenhakemukselle. Äänestyksellä 184–7 on eduskunta tänään jälleen osoittanut, että tästä asiasta vallitsee suuri yksimielisyys. Eduskunnan tahto on selvä, toteaa ministeri Blomqvist.
– Kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan, tapahtui Suomen ja Euroopan turvallisuuspoliittisessa ympäristössä perustavanlaatuinen muutos. Tätä taustaa vasten me hallituksessa toimimme Suomen ja suomalaisten turvallisuuden maksimoimiseksi ja haimme Naton jäsenyyttä. Tätä ajatellen on sekä hallitus että eduskunta hoitanut kuluneen vuoden aikana prosessejaan perusteellisesti, mutta myös sujuvasti, laajassa yhteisymmärryksessä ja nopeaan tahtiin. On hyvä, että eduskunta on nyt hyväksynyt Nato-lain ja omalta osaltamme olemme saaneet prosessin tältä osin päätökseen, Blomqvist korostaa. Nyt odotamme vain Unkarin ja Turkin ratifiointia, jotta jäsenyys voidaan viedä maaliin.
Kuluneen vuoden aikana Suomi ja Ruotsi ovat tehneet erittäin tiivistä yhteistyötä omissa Nato-päätöksissään ja -prosesseissaan.
– Tänä turvallisuuspoliittisesti myrskyisenä aikana olemme nähneet maidemme välillä erittäin tiivistä yhteistyötä. Se, että Ruotsi on Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani, kuten valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, on nähty myös käytännössä. Koko prosessin tiivis koordinointi osoittaa maidemme välistä syvää luottamusta. Myös vahva tuki ja yhteistyö muiden Pohjoismaiden kanssa on ollut erittäin merkittävää. Jatkamme prosessissa eteenpäin yhteisymmärryksessä ja tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Toivon, että sekä Suomi että Ruotsi liittyvät Natoon yhdessä ja mahdollisimman pian, Blomqvist päättää.