Eduskunta on tänään aloittanut palautekeskustelun ensi vuoden talousarviosta, joka monessa suhteessa keskittyy sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen rahoitukseen. Veronica Rehn-Kivi (RKP), kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan varajäsen, piti ryhmäpuheenvuoron ruotsalaisen eduskuntaryhmän puolesta ja käsitteli useita ajankohtaisia aiheita, kuten kasvavaa valtionvelkaa, energiakriisiä ja maatalouden vaikeaa tilannetta, mutta tietenkin myös tärkeää terveydenhuoltoa. Rehn-Kivi, joka on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, oli tyytyväinen lisämäärärahoihin hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseksi, mutta vaati samalla rahoituksen seurantaa, jotta maamme hoidon taso voidaan taata.
– Covid-19-pandemia on lisännyt entisestään terveydenhuollon suurta hoitovelkaa, ja meidän on pyrittävä poistamaan se. Vasta sen jälkeen voimme alkaa keskittyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, mikä on välttämätöntä, jos haluamme estää kustannukset karkaamasta käsistä. Jos sijoitetaan resurssit sinne, missä ne ovat tehokkaimpia, voimme vähentää painetta raskaimpiin ja kalleimpiin hoitotoimenpiteisiin, kuten vanhusten ympärivuorokautiseen palveluun ja erikoissairaanhoitoon. Tarvitsemme vahvempia terveystaloudellisia investointeja pitkällä aikavälillä, Rehn-Kivi sanoo.
Rehn-Kivi korosti myös työvoiman saatavuutta, josta on räikeä pula erityisesti terveydenhuoltoalalla, mutta myös useilla muilla aloilla. Palautekeskustelun aikana pitämässään puheenvuorossaan hän korosti, että yritysten pitäisi voida palkata työntekijöitä muista maista nykyistä nopeammin ja helpommin.
– Työvoiman saatavuus on ratkaiseva kysymys Suomen tulevaisuuden kannalta. Jokaisella Suomessa valmistuneella pitäisi olla oikeus työskennellä täällä. Jotta voimme houkutella Suomeen lisää työntekijöitä, meillä on oltava tervetulleeksi toivottava järjestelmä, eikä byrokratia saa toimia esteenä, Rehn-Kivi sanoi.