Adlercreutz: Nato-prosessi on osoitus päätöksentekokyvystä

– Prosessi, joka aikanaan johtaa Nato-jäsenyyteen, on merkki siitä, että poliittinen järjestelmämme toimii, sanoi Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz eduskunnassa tiistaina käydyssä keskustelussa Nato-jäsenyytemme hyväksymisestä.

– Jäsenyys oli pitkään useimmille puolueille mahdoton ajatus. Kun maailma ympärillämme muuttui niin muuttuivat myös mielipiteet. Jäsenyyshakemukseemme johtanut prosessi osoittaa, että tärkeiden kysymysten äärelle on eduskunnassa edelleenkin mahdollista tulla yhteen.

RKP on jo pitkään puhunut sen puolesta, että Suomen paikka on Natossa. Silloinkin, kun se oli epäsuosittu mielipide.

– Kun vajaa vuosi sitten kehotin hallitusta käynnistämään prosessin Nato-jäsenyyden hakemiseksi, en uskonut, että olisimme tänään tässä tilanteessa. En toki myöskään uskonut, että Euroopassa kohta olisi sota. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole muuttanut ainoastaan muiden puolueiden mielipidettä Natosta, vaan se on muuttanut geopoliittista todellisuuttamme. Nyt on tärkeää varmistaa, että Ukraina voittaa ja, että Suomen hakemus johtaa jäsenyyteen.

Unkari ja Turkki eivät ole vieläkään ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Suomi ja Ruotsi vahvistavat Natoa. Turkin ja Unkarin peli on kyynistä, eikä se perustu turvallisuushuoliin, jotka voisivat millään tavalla liittyä Suomeen ja Ruotsiin, kahteen vakaaseen ja vakavasti otettavaan maahan. Jos jäsenyyttämme ei ratifioida nopeasti, se ei ole Naton eikä näiden kahden maan etujen mukaista.

Adlercreutz korostaa, että Suomea ei suoraan uhkaa mikään.

– Tiedämme, että meillä on vahva puolustus. Viime vuosikymmeninä yhdessä tekemämme ratkaisut ovat olleet oikeita. Siksi meidän ei tarvitse olla huolissamme, vaikka prosessi pitkittyykin. Me pärjäämme kyllä, ja naapurimaamme tietävät sen. On tärkeää, että liitymme Natoon aikanaan Ruotsin kanssa. Se on kaikkien edun mukaista.

 

Biaudet: Sukupuolten tasa-arvo, ihmisoikeuspuolustajat ja Helsingin seudun julkinen liikenne saavat ”joululahjarahoja”

Valtiovarainvaliokunta on lisännyt budjettiin määrärahoja naisjärjestöille, ihmisoikeustyölle sekä naisiin kohdistuvan väkivallan ja ihmiskaupan vastaiselle työlle.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Nyt on aika ryhtyä päättäväisiin toimiin sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen turvaamiseksi!

Eduskunta on tänään aloittanut palautekeskustelun ensi vuoden talousarviosta, joka monessa suhteessa keskittyy sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen rahoitukseen. Veronica Rehn-Kivi (RKP), kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan varajäsen, piti ryhmäpuheenvuoron ruotsalaisen eduskuntaryhmän puolesta ja käsitteli useita ajankohtaisia aiheita, kuten kasvavaa valtionvelkaa, energiakriisiä ja maatalouden vaikeaa tilannetta, mutta tietenkin myös tärkeää terveydenhuoltoa. Rehn-Kivi, joka on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, oli tyytyväinen lisämäärärahoihin hyvinvointialueiden rahoituksen turvaamiseksi, mutta vaati samalla rahoituksen seurantaa, jotta maamme hoidon taso voidaan taata.

Lue seuraava artikkeli