Adlercreutz: Jätti-investoinnit Espooseen ja Kirkkonummelle auttavat sekä ilmastoa että vauhdittavat elinkeinoelämää

Microsoft rakentaa pääkaupunkiseudulle datakeskusalueen, joka muodostuu kahdesta erillisestä datakeskuksesta, jotka rakennetaan Espooseen ja Kirkkonummelle. Fortum kierrättää näiden datakeskusten palvelimienjäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön kaukolämmöksi pääkaupunkiseudulle. Yritykset tiedottivat yhteistyöstä tänään torstaina. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz iloitsee ainutlaatuisesta yhteishankkeesta.

-Kirkkonummelle ja Espoolle on tämä tietysti mahtava asia. Toivon, että tämä houkuttelee lisää uusia toimijoita alueelle. Datakeskus mahdollistaa myös muita investointeja, jotka hyötyvät nyt rakennettavasta infrastruktuurista, sanoo Adlercreutz.

Uusien datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kaukolämmön käyttäjien lämmöntarpeesta ja se tulee olemaan maailman suurin datakeskuksen hukkalämmön talteenottohanke. 

-Tämä investointi on konkreettinen esimerkki siitä, miten ilmastoimet ja investoinnit kulkevat käsi kädessä.  Näin valtava investointi tulee vauhdittamaan elinkeinoelämää ja kasvua pääkaupunkiseudulla, erityisesti Kirkkonummella ja Espoossa, samalla voimme vähentää hiilidioksidipäästöjämme noin 0,4 miljoonaa tonnia vuodessa, sanoo Adlercreutz.

Hanketta on työstetty monen vuoden ajan usean eri toimijan puolesta ja Suomessa on tehty viime vuosina uudistuksia, joiden päämääränä on ollut tehdä investoimisesta houkuttelevampaa.

– On selvää, että tämä hanke ei olisi toteutunut ellemme olisi laskeneet teollisuuden sähköveroa EU:n minimitasolle ja tehneet datakeskuksille houkuttelevampaa syöttää hukkalämpöä kaukolämpöverkostoon. Tämä oli uudistus, jonka puolesta me RKP:ssä olemme täällä eduskunnassa puhuneet, sanoo Adlercreutz.

Henriksson hallituksen lisätuesta maataloudelle

Hallitus valmistelee kiireellisellä aikataululla toimenpiteitä, joiden avulla voidaan helpottaa Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi syntynyttä maatalouden kannattavuuskriisiä ja vahvistaa huoltovarmuutta. Kotimaisen elintarviketuotannon tueksi valmistellaan noin 300 miljoonan euron tukipakettia.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Maataloussektorin tukipaketti on tarpeellinen

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri, Thomas Blomqvist, on iloinen siitä, että hallitus on päättänyt valmistella 300 miljoonan euron tukipaketti maataloussektorille. Hallitus valmistelee nopealla aikataululla toimenpiteitä, joiden avulla voidaan helpottaa kannattavuuskriisiä, joka on pahentunut Venäjän Ukrainan hyökkäyksen vuoksi, ja vahvistaa kansallista huoltovarmuutta.

Lue seuraava artikkeli