Adlercreutz: Työvoiman saatavuusharkinnasta on luovuttava

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz osallistui torstaina Matkamessuilla järjestettyyn vaalipaneeliin. Paneelissa keskusteltiin kotimaisesta matkailualasta ja alan huutavasta työvoimapulasta. Se on selkeästi yksi suurimmista yksittäisistä ongelmista, kun tarkastellaan koko toimialan liiketoimintaolosuhteita.

Konkreettinen toimenpide, jonka puolesta RKP on jo pitkään puhunut, olisi ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopuminen.

– Useilla aloilla nykyisin sovellettava saatavuusharkinta ei ole tätä päivää. Se luo tarpeetonta byrokratiaa ja asettaa työntekijät haavoittuvaan asemaan. Kyse on myös kilpailukyvystämme: jos meillä on toimintaympäristö, jossa yritykset eivät itse saa päättää kenet he palkkaavat, siirtyvät ne maahan, jossa tällaisia rajoituksia ei ole,  Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz ehdottaa, että työvoiman saatavuusharkinnasta voitaisiin luopua asteittain.

– Voisimme aloittaa paikallisilla kokeiluilla lievittääksemme olemassa olevia huolia. Yritykset, jotka todistettavasti täyttävät velvoitteensa, voisivat myös saada kevyemmän prosessin, Adlercreutz sanoo.

– Tarvitsemme parempia prosesseja helpottamaan työperäistä maahanmuuttoa. Nykyinen linja ei houkuttele tänne uusia yrityksiä tai edistä kotimaisten yritysten kasvuedellytyksiä, Adlercreutz sanoo.

Henriksson: Lisää opetustunteja toisessa kotimaisessa kielessä

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt asetuksen toisen kotimaisen kielen opetuksen lisäämisestä. Syksystä 2024 alkaen B1-kielen opetusta lisätään yhdellä viikkotunnilla vuosiluokilla 7–9. Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että RKP:n pitkän aikavälin tavoite on nyt toteutumassa.

Lue edellinen artikkeli

Silja Borgarsdóttir Sandelin asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa

– Viime vuosien haasteet ovat ravistelleet yhteiskuntaa. Maailmanlaajuinen pandemia ja Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan ovat horjuttaneet Eurooppaa odottamattomalla tavalla. Näiden akuuttien kriisien ohella ilmastokriisi koettelee meitä edelleen, eikä ole häviämässä minnekään. Tarvitsemme edelleen nopeasti ratkaisuja sen ratkaisemiseksi. Poliitikot joutuvat seuraavalla hallituskaudella tekemään tärkeitä ja pitkälle tulevaisuuteen kantavia päätöksiä. Olen mielellään yksi heistä, sanoo Borgarsdóttir Sandelin.

Lue seuraava artikkeli