Adlercreutz: Uudellemaalle tarvitaan lisää korkeakoulupaikkoja.

Pääkaupunkiseutu näyttelee tärkeää roolia Suomen talouden kehitykselle. Aivovuoto on todellinen ongelma, jota emme voi jäädä katsomaan sivusta. Tarvitsemme Uudellemaalle lisää korkeakoulupaikkoja, sanoo RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Adlercreutz pitää kokeakoulupaikkojen epätasaista valtakunnallista jakautumista ongelmana. 

– Muualla Suomessa kahta toisen asteen opiskelupaikkaa kohden on 0,85 korkeakoulupaikkaa. Pääkaupunkiseudulla suhdeluku on 0,7 korkeakoulupaikkaa kahta toisen asteen opiskelupaikkaa kohden. Ero on merkittävä ja johtaa siihen, että yhä useampi hakeutuu muualle opiskelemaan. Usein tämä tarkoittaa muualla Suomessa sijaitsevaa yliopistoa, mutta yhä useammin myös muuttoa ulkomaille. 

Helsingin yliopiston rehtori muistutti Helsingin Sanomissa (18.2.2023), että 60% Suomen jättävistä opiskelijoista on kotoisin Uudeltamaalta.

– Tämä on suhteettoman suuri osuus ja vaikka on luonnollista ja toivottavaakin, että suomalaiset saavat kokemusta myös ulkomailla opiskelusta, on riski, että ne, jotka suorittavat opintonsa ulkomaisessa yliopistossa, myös jäävät ulkomaille pysyvästi. Tämä on Suomelle ongelma, sanoo Adlercreutz

– Tarvitsemme järkevää aluepolitiikkaa ja laajaa koulutusverkostoa pitääksemme koko Suomen elävänä ja asuttuna, mutta meidän pitää varmistaa, ettei yksi tavoite vesitä toista. Tavoitteenamme on lisätä korkeakoulutettujen määrää, eikä tämä onnistu, jos järjestelmämme kannustaa nuoria hakeutumaan heti toisen asteen jälkeen ulkomaille opiskelemaan, summaa Adlercreutz

Turvallisuus yksi ihmisten tärkeimmistä perustarpeista

RKP:lle on tärkeää, että Suomessa voi elää turvallisesti, ilman pelkoa, väkivaltaa ja häirintää. RKP korostaa, että avun tulee olla lähellä, kun sitä tarvitaan. Eduskuntavaaliehdokas Sari Somppi uskoo, että turvallisuus voi näyttää erilaiselta henkilöstä riippuen mutta hän haluaa erityisesti korostaa mielisairauksiin, terveydenhuoltoon, elinympäristöihin, vanhusväestöön ja poliisin työhön liittyvää turvallisuutta.

Lue edellinen artikkeli

Korottakaa Soiten henkilökunnan kielilisiä

Maanantain aluevaltuustokokouksessa RKP:n valtuustoryhmä Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on tehnyt esityksen Soiten henkilökunnan kielilisien korottamisesta.

Lue seuraava artikkeli