Anders Adlercreutz Washingtonissa: Tukemme Ukrainalle ei saa horjua

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz puhui maanantaina 22. tammikuuta Wilson Center –ajatushautomon tilaisuudessa Washingtonissa, jossa käsiteltiin mm. Suomen tavoitteita tulevina vuosina sekä EU:ssa että globaalilla tasolla. Adlercreutz painotti etenkin Ukrainan sodan vaikutuksia ja tuen jatkamisen tärkeyttä.

– Vaikuttaa siltä, että Ukrainan sodan merkitystä ja sen mahdollisia globaaleja seurauksia ei oikein tunnuta ymmärtävän. Tämä pätee niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Mikäli Venäjä saavuttaa jotain, jota se edes voi kutsua voitoksi, niin seuraukset ovat vakavat. Siksi on tärkeää, että jatkamme Ukrainan tukemista, Adlercreutz sanoo.

Joulukuussa Eurooppa-neuvosto teki historiallisen päätöksen aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa ja myöntää Georgialle ehdokasmaan asema. Tästä huolimatta Atlantin molemmin puolin on havaittavissa merkkejä siitä, että tuki Ukrainalle on vähenemässä. Tämä kehityssuunta huolettaa Adlercreutzia.

– Maailmanjärjestys, sellaisena kuin me sen toisen maailmansodan jälkeen tunnemme, on romahtamisen partaalla, jos valtioiden suvereniteettia ja itsemääräämisoikeutta ei kunnioiteta ja rajoja siirretään väkivalloin. Tällä on ajankohtaista kriisiä paljon laajemmat seuraukset. Ukraina ei siis taistele vain oman tulevaisuutensa puolesta, Adlercreutz sanoo.

Myös Suomen Nato-jäsenyys nousi esiin keskustelussa, sekä se, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta sotilasliittouman perustamisesta. Suomen ensimmäisiä tavoitteita Natossa on Ruotsin jäsenyyden toteutuminen. Heinäkuussa 2024 Nato järjestää huippukokouksen Washingtonissa, josta samalla tulee toinen kokous, johon Suomi osallistuu täysjäsenenä.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Ukraina tulisi kutsua Washingtonin huippukokoukseen, vaikka heidän Nato-jäsenyytensä on vielä vähän kauempana tulevaisuudessa, Adlercreutz sanoo.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutz vierailee Yhdysvalloissa edistääkseen Suomen näkökantoja ajankohtaisiin aiheisiin liittyen Euroopan ja Yhdysvaltojen väliseen yhteistyöhön sekä edistääkseen Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisiä suhteita.

Wilson Centerin järjestämän keskustelutilaisuuden moderaattorina toimi professori Kristina Spohr London School of Economics and Political Science –yliopistosta. Keskustelun voi katsoa jälkikäteen ajatushautomon Youtube-kanavalta: https://bit.ly/3OciGvo.

Eva Biaudet: “On erittäin surullista, että niin pienen kansan oikeudet näyttävät olevan näin vaikea asia suurelle enemmistölle”

Hallitus antoi joulukuussa eduskunnalle esityksen saamelaiskäräjälain muutoksiksi. Esityksen tavoitteena on edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä parantaa saamelaisten kieltään ja kulttuuriaan koskevan itsehallinnon ja saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä.

Lue edellinen artikkeli

Helsingin RKP erottaa Pennasen valtuustoryhmästä

Helsingin RKP:n valtuustoryhmä erottaa varavaltuutettu Petrus Pennasen ryhmästä. Syynä on se, että Pennanen tuomittiin keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa huumausainerikoksesta. Ryhmän päätös on yksimielinen ja astuu voimaan välittömästi.

Lue seuraava artikkeli