Kunnallisella ruokapalvelulla on valtava vaikutus kansanterveyteen, kulttuuriin ja paikallistalouteen. Mahdollisimman lähellä kuluttajia tuotettu ruoka on turvallista ympäristölle, ilmastolle ja ihmisille.
– Haluan, että lapsille tarjotaan hyvää ja ravitsevaa ruokaa, joka on valmistettu eettisesti ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista. Kaikki lapset ansaitsevat sen – joka päivä, kansanedustaja Thomas Blomqvist sanoo.
– Meidän on kiinnitettävä julkisissa hankinnoissa yhä enemmän huomiota tuotteiden ja palveluiden laatuun taloudellisten muuttujien ohella. Asettamalla hankinnoille konkreettisia laatuvaatimuksia voidaan varmistaa, että julkisin varoin hankittu ruoka täyttää ne ehdot, joita vaadimme kotimaiselta ruuantuontannolta.
Vaikka kotimaisuus itsessään ei ole hankintalainsäädännön kriteeri, voi julkisissa hankinnoissa painottaa sellaisia laatukriteereitä, joissa suomalainen tuotanto on vahvaa.
– Kotimaisen ruuan tulisi näkyä yhä useammin kunnallisissa ruokapalveluissa ja ruuan alkuperän on oltava selkeästi esillä. On tärkeää voida varmistua, että se ruoka jota koululaisemme syövät täyttää ne vaatimukset, jotka me Suomessa ruualle asetamme.
– Suomalaiselle ruokatuotannolle asetetaan huomattavasti tiukemmat laatukriteerit kuin EU:ssa keskimäärin. Rima ruuan puhtaudelle, elintarviketurvallisuudelle ja eläinten hyvinvoinnille on Suomessa korkealla. Näiden ruuantuotannon normien, jotka oma lainsäädäntömme määrittelee, tulisi siksi olla lähtökohtana myös niille tuontielintarvikkeille, joita julkisissa keittiöissä tarjotaan.
Kotimaisella ruualla on lisäksi vahva työllistävä vaikutus. Kotimaisista raaka-aineista tuotetun ruuan arvioidaan työllistävän epäsuorasti lähemmäs 300 000 suomalaista elintarvikeketjussa. Maataloudella ja elintarviketeollisuudella on siksi kansantaloudellinen merkitys, kun lähellä tuotettu ruoka puolestaan vahvistaa paikallista yhteiskuntaa ja taloutta.