Bergqvist: Meillä on loistava kielilainsäädäntö, mutta meidän on parannettava sen täytäntöönpanoa

Tänään juhlistamme ruotsalaisuuden päivää, ruotsin kieltä sekä Suomen kaksikielisyyttä. Koko viikon ajan ruotsin kieltä ja kulttuuria on juhlistettu eri puolilla maata, kun ruotsalaisuuden viikkoa on vietetty. Kansanedustaja ja Folktingetin puheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) korostaa viikon merkitystä ruotsin kielen ja kulttuurin ymmärtämisen edistämisessä.

– Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että meillä on yksi maailman parhaista kielilaeista, mutta meidän on tehtävä töitä sen eteen, että se toimisi paremmin arkielämässä. Ruotsin kielen pitäisi näkyä ja kuulua myös arjen tilanteissa. Näin edistämme elinvoimaista kaksikielisyyttä, Sandra Bergqvist sanoo.

Bergqvist korostaa, että maan kansalliskielten aktiivinen esille nostaminen antaa myös ulospäin vaikutelman siitä, miten maa suhtautuu monimuotoisuuteen.

– Tämän syksyn populistiset ulostulot ovat osoittaneet, että kaikki eivät pidä ruotsin kieltä osana maamme historiaa ja kulttuuria. Muiden ihmisten ja kulttuurien tuntemus ja ymmärtäminen on asia, johon meidän pitäisi panostaa entistä enemmän globalisoituvassa maailmassa. Jos haluamme, että muut saavat kuvan koko maastamme ja kulttuuristamme, tarvitsemme tietoa myös ruotsiksi. Tämä avaa myös mahdollisuuden lisätä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa, Bergqvist sanoo. 

Suomen kaksikielisyys on rikkaus, jota meidän on Bergqvistin mielestä hyödynnettävä entistä paremmin.

– Ruotsin kieli on oltava kaikkien sitä tarvitsevien saatavilla, ja se olisi sisällytettävä alusta alkaen suuriin uudistushankkeisiin ja viranomaisviestintään. Sen sijaan, että suhtaudumme ruotsin kieleen ylimääräisenä seikkana, joka huomioidaan vasta sen jälkeen, kun asiat ovat muuten loppuun käsitelty, meidän tulisi tarkastella kaksikielisyyden tuomia mahdollisuuksia. Esimerkit, jotka toimivat suomenkielisessä ympäristössä, eivät aina toimi samalla tavalla ruotsinkielisessä ympäristössä. Saavutamme parempia tuloksia, jos molemmat kielet otetaan huomioon heti alusta alkaen, Bergqvist lopettaa. 

Lisätietoa:
Sandra Bergqvist, 040 534 1108

Heidi Himmanen johtaa RKP:n energiapoliittisen ohjelman työryhmää

Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluehallitus on nimittänyt tekniikan tohtori Heidi Himmasen puolueen energiapoliittisen työryhmän puheenjohtajaksi. Työryhmän tehtävänä on valmistella RKP:n energiapoliittinen ohjelma.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Ruotsin kieli rakentaa siltoja

Ruotsalaisuuden päivä on käynnissä olevan ruotsalaisuuden viikon kohokohta, jota vietetään ympäri maata. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa kahta kansalliskieltä voimavarana ja sitä, että on rikkaus elää maassa, jossa kaksi kielikulttuuria kohtaavat ja rikastuttavat toisiaan.

Lue seuraava artikkeli