Bergqvist: Seksuaalirikoslainsäädäntöön tarpeellinen kokonaisuudistus

Hallituspuolueiden lakivaliokuntavastaavat:Lakivaliokunta hyväksyi perjantaina 17. kesäkuuta rikoslain seksuaalirikossäännösten kokonaisuudistusta koskevan mietinnön. Lakivaliokunta puoltaa rikoslain seksuaalirikoksia koskevan 20 luvun uudistamista. Uudistuksessa seksuaalirikosten nimikkeet, soveltamisala ja rangaistukset uudistetaan vastaamaan paremmin nykykäsityksiä.

– Tämä on historiallisesti tärkeä uudistus, joka nostaa itsemääräämisoikeutta ja vahvistaa seksuaalirikosten vakavuutta, lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) sanoo. Seksuaalirikokset ovat erityisen vahingollisia ja vastenmielisiä. Pidän uudistusta erittäin hyvänä ja tärkeänä. 

Olennainen osa uudistusta on raiskausrikosta koskevan säännöksen muuttaminen. Uusi laki lähtee osapuolten suostumuksesta. Jos suostumusta ei ole tai sitä ei voida antaa, on kyse vakavista ja tuomittavista rikoksista. 

– Pidän lakiuudistusta todella tervetulleena parannuksena, edellisestä seksuaalirikosten kokonaisuudistuksesta on kulunut peräti kaksi vuosikymmentä. Keskeinen muutos on raiskausrikosta koskevan säännöksen muuttaminen suostumusperustaiseksi. Jatkossa kyllä on kyllä ja ei on ei. –tämä parantaa olennaisesti myös lapsen, vammaisen ja vanhuksen asemaa uhrina, toteaa SDP:n kansanedustaja Paula Werning.  

Kokonaisuudistuksessa lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset eriytetään aikuisten lainsäädännöstä. Myös seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat uudistuksen myötä. Rangaistusten koventamisella pyritään siihen, että seksuaalirikoksista annettavat rangaistukset vastaisivat paremmin myös kansan oikeustajua. 

– On todella tärkeä parannus nykyiseen lainsäädäntöön, että alle 16-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset eriytetään aikuisten lainsäädännöstä. Uuden lain myötä on selvää, että lapsi ei voi antaa suostumusta seksuaaliseen tekoon. Tämän kokonaisuudistuksen myötä myös rangaistukset kovenevat, sanoo keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen. 

Rikoslain seksuaalirikoksia koskevan luvun edellisestä kokonaisuudistuksesta on kulunut jo tovi. Maailma ympärillä on tänä aikana muuttunut.  

– On korkea aika tuoda seksuaalirikoksia koskevat lait tähän päivään ja suostumukseen perustuvaksi. Nyt on varmistettava, että poliisilla, syyttäjillä, tuomioistuimilla ja muillakin viranomaisilla on riittävä osaaminen uuden lain soveltamiseen ja uhrien kohtaamiseen. Vain näin voimme varmistaa, että uhrit hakevat ja saavat apua ja oikeutta, linjaa vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö. 

Uudistusta kiittelee myös vasemmistoliiton kansanedustaja Suldaan Said Ahmed. 

– Tämä on erittäin hieno ja tärkeä uudistus! Suostumukseen perustuva lainsäädäntö parantaa jokaisen oikeutta seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja koskemattomuuteen, hän toteaa.   

Käteen on jäätävä enemmän rahaa

Varhaiskasvatus, koulu, vanhustenhuolto, sairaalat, liikunta, kulttuuri, joukkoliikenne, poliisi ja kaikki muu hyvä, joka tuo turvallisuutta arkeemme ei synny tyhjästä. Hyvinvointi luodaan työllä ja yrittäjyydellä. Siten saamme verotuloja, jotka pitävät yhteiskuntamme rattaat pyörimässä. Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamme paras tae on kestävä talous.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Aikalisä Länsi-Uudenmaan kuljetuspalvelujen valmistelussa

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus käsitteli eilisessä kokouksessaan kiistanalaista kuljetuspalvelua. Hallitus päätti, että Espoon kaupungin kuljetuspalveluun tehdään vain välttämättömät väliaikaiset ratkaisut, jotta toiminta voidaan turvata, kunnes uusi malli saadaan käyttöön koko alueella. RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström, joka on hallituksen toinen varapuheenjohtaja, on tyytyväinen päätökseen.

Lue seuraava artikkeli