Olen todella pettynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) hallituksen puolueisiin, jotka äänestivät Raaseporin sairaalan yhteispäivystyksen säilyttämistä vastaan, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.
– Päätös aiheuttaa tuskaa ja ahdistusta. Se johtaa moniin käytännön ongelmiin alueen hoitoa tarvitseville asukkaille ja vaikuttaa hyvin negatiivisesti myös alueen elinvoimaan. Merkille pantavaa on, että päätös on tehty keskellä pandemiaa, joka on iskenyt kovaa myös Suomessa ja Uudellamaalla. HUSin pitäisi nyt keksittyä koronaepidemian hoitamiseen ja pitää huolta, että myös Raaseporin sairaala on varustettu epidemian hoitoon.
– Olen pettynyt, mutta myös ärsyyntynyt ja turhautunut HUSin päätöksentekijöiden haluttomuuteen kuunnella ja ottaa huomioon alueen toiveita ja vaatimuksia sekä kaikkia niitä hyviä perusteluita, joita yhtenäinen joukko alueen edustajia ovat esittäneet yhteispäivystyksen säilyttämisen puolesta. Kysynkin, mitä varten asetettiin työryhmä, jonka tehtävänä oli selvittää sairaalan yhteispäivystyksen jatkoa, ja pyydettiin kunnilta ja vähemmistökieliseltä lautakunnalta ynnä muilta lausuntoja, jos niillä ei olisi minkäänlaista vaikutusta päätökseen? Onko todella niin, että kaikki viisaus tässä asiassa on HUSin johdolla ja hallituksella?
– Olen tyrmistynyt, että tämä päätös tehdään keskellä pandemiaa ja sote-uudistuksen kynnyksellä, jonka pitäisi siirtää päätöksenteon sairaanhoidon järjestämisestä uudelle sosiaali- ja terveydenhuollon alueelle. Jos päätöksen motiivina on säästää mitätön summa HUSin budjetista, on se mielestäni lyhytnäköistä ja älytöntä. Jos motiivina on valmistelussa mainittu yhteispäivystyksen lakkauttamisesta säästettyjen resurssien käyttäminen sairaalan muiden toimintojen kehittämiseen en silti näe syytä miksi yhteispäivystys pitäisi lakkauttaa.
Blomqvist korostaa, että HUSin hallituksen ja virkamiesjohdon on esitettävä vaihtoehtoisia ratkaisumalleja etävastaanotosta, lisääntyvien sairaskuljetusten järjestämisestä ja miten henkilökunnan työssä jaksamista ja hyvinvointia ylläpidetään. Odotan ehdotuksia erityisesti heiltä, jotka edistivät yhteispäivystyksen lakkauttamista. Nyt on syytä esittää ratkaisuja, jotka antavat länsiuusimaalaisille yhdenvertaiset oikeudet hyvään teyden- ja sairaanhoitoon!
– Edellytän, että yleislääkäripäivystys jatkuu ympärivuorokautisena koko vuoden. Alueen asukkaiden ja sairaalan henkilökunnan on nyt nopeasti saatava vastauksia ja tulevaisuudenuskoa.