Blomqvist: Vihdoinkin translaki uudistetaan!

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että hallitus on tänään (22.9.) antanut eduskunnalle uuden sukupuolen määrittelyä koskevan lakiesityksen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2023.

– Olemme odottaneet tätä lakia pitkään. Liian pitkään. Nykyinen lainsäädäntö loukkaa ihmisoikeuksia ja on ollut häpeäpilkku Suomen lainsäädännössä. Se, että laki nyt uudistetaan on erittäin tärkeää ja keskeinen uudistus tasa-arvoisen Suomen eteen,  ministeri Blomqvist sanoo. 

Lakia muutetaan siten, että itsemääräämisoikeutta vahvistetaan erottamalla laillisen sukupuolen määrittäminen lääkärintarkastuksista, ja lisääntymiskyvyn puutetta koskeva vaatimus poistetaan. Uudistetun lain mukaan sukupuolen määrittämisen tulee perustua henkilön omaan kokemukseen omasta sukupuolestaan.

– Nyt tehtävät muutokset ovat selkeitä parannuksia ja erittäin merkittäviä. Tämä on suuri askel eteenpäin, mutta on tärkeää, että jatkamme työtä transihmisten ja kaikkien sukupuolivähemmistöjen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Kyse on kaikkien tasa-arvoisista oikeuksista ja on meidän vastuullamme edistää kaikkien ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa sekä torjua syrjintää, Blomqvist päättää.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kutsunut Brita Brännbacka-Brunellin erityisavustajaksi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kutsunut Brita Brännbacka-Brunellin erityisavustajaksi. Brännbacka-Brunell on kotoisin Pietarsaaresta, jossa hän on sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja. Brännbacka-Brunell on toiminut aktiivisesti kunnallispolitiikassa vuodesta 2013, ja vuosina 2018-2020 hän oli Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen Pohjanmaan piirijärjestön varapuheenjohtaja.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Yrittäjien sosiaaliturvaa on vahvistettava

Eduskunta käsittelee parhaillaan yrittäjien eläkkeitä ja sosiaalietuuksia koskevaa uudistusta (YEL-uudistus). Uudistus on herättänyt paljon keskustelua yrittäjien keskuudessa. RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickströmin mielestä uudistuksessa löytyy myös paljon hyvää yrittäjien kannalta.

Lue seuraava artikkeli