Hallitus pelaa vaarallista peliä saaristossa!

Valtionvarainministeriön mukaan ruotsinkielisyyttä ei enää tarvitse pitää erityisenä kriteerinä valtionosuuksia jaettaessa, koska ruotsinkielisten keskimääräinen palvelutarve on alhaisempi kuin suomenkielisten.

Verkkolehti Kommuntorget uutisoi 19.9.2016, että maakuntauudistuksen jälkeen kaksikielisyys ja saaristo-olosuhteet eivät enää toimi kriteereinä valtionosuuksia myönnettäessä uusille maakunnille. Hartaana toiveena on myös se, että uudet maakunnat kykenevät jakamaan resurssit oikeudenmukaisesti.

Turkulaisen kansanedustajan ja valtion saaristoasiain neuvottelukunnan jäsenen Stefan Wallinin (RKP) mukaan muutoksen perusteluista paistaa läpi kunnioituksen puute niitä erityisratkaisuja kohtaan, joita edelleen vaaditaan elävän kaksikielisen saariston ylläpitämiseksi.

– Valtiolla on monen vuoden ajan ollut ymmärrystä saariston erityisolosuhteita ja kustannusrakenteita kohtaan, mutta jostain syystä nykyinen hallitus tekee lehmänkäännöksen. Kuin tuhka tuuleen on hävinnyt tietoisuus siitä, että joskus tarvitaan erityisratkaisuja, joilla turvataan, ei erioikeuksia, vaan tasavertaiset oikeudet myös saaristolaisille ja ruotsinkielisille. Tämä kurssinmuutos antaa ymmärtää, että valtio yrittää kiemurrella irti vastuustaan. Perustelut eivät ole pitäviä, sanoo Wallin.

Wallinin mukaan hallituksen tulee nyt konkreettisilla toimilla osoittaa, että se haluaa säilyttää elävän kaksikielisen saariston. Yksi konkreettinen tapa on pitää kiinni siitä hyväksi todetusta ja toimivasta linjasta, jossa saaristo-olosuhteet ja kaksikielisyys ovat myös jatkossa erillisiä ja tarpeeksi vahvoja koeffisientteja valtionosuuksissa.

– Olen monta vuotta tehnyt työtä saariston hyväksi niin hallituksessa kuin myös eduskunnassa ja tiedän henkilökohtaisesti mitä toimivan kaksikielisen palvelun järjestäminen saaristossa vaatii. Muutokset valtionosuuksien kriteereissä osoittavat, että hallitus mieluummin pelaa tätä vaarallista peliä saaristolaisten oikeudella toimiviin palveluihin omalla äidinkielellään. Vastuun heittäminen maakunnille antaa signaalin siitä, että tasavertaisten oikeuksien ylläpitäminen asuinpaikasta riippumatta ei vaadi erityisiä ponnistuksia. Tämä ei yksinkertaisesti voi olla hallituksen tavoite. Siksi toivonkin, että hallitus vielä tarkistaisi tämän kysymyksen.

Saaristoasiain neuvottelukunta kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 21.9.2016.

Nya Yle Fem ger nya möjligheter

Yles förvaltningsråd har på sitt möte på tisdag kväll fattat beslut om att inleda förhandsprövningen med syfte att Yle Fem och Yle Teema kommer att dela kanalplats.

Lue edellinen artikkeli

Wallin tarjoaa hallitukselle ratkaisuja

Hallituksen työllistämispaketti tarjoaa toki valopilkkuja mutta ei ole läheskään riittävä saavuttamaan niitä odotuksia, jotka hallitus itse paketille on luonut.

Lue seuraava artikkeli