Inarissa juhlittiin RKP Saamea

RKP juhlisti maanantaina 27.11. RKP Saamen paikallisosaston virallista rekisteröintiä Inarissa. Juhlallisuuksiin osallistuivat RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, Eurooppa- ja omistajaohjausministeriAnders Adlercreutz, RKP:n varapuheenjohtaja, liikunta-, urheilu, ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

– Olen erittäin ylpeä ja iloinen siitä, että voimme tänään kokoontua Inariin juhlistamaan RKP Saamen virallista rekisteröintiä. RKP:llä on ollut toimintaa Lapissa jo 1990-luvulta alkaen ja vuodesta 2012 meillä on ollut myös valtuutettuja useassa kunnassa.

– RKP ajaa aktiivisesti saamelaisia koskevia asioita niin eduskunnassa, kuin hallituksessa, ja tätä tulemme tekemään jatkossakin. RKP:lle on tärkeää, että saamelaiskäräjälaki jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Tämä on asia, jonka eteen olemme tehneet työtä jo vuosia, Henriksson sanoo.

RKP Saamen vastavalittu puheenjohtaja Kirsti Saijets on iloinen ja odottavainen tulevasta.

– Meillä saamelaisilla on tärkeä tehtävä kulttuuriperintömme ja kieltemme vaalimisessa, jotta voimme myös tulevaisuudessa harjoittaa perinteisiä elinkeinojamme. RKP Saamella on tässä tärkeä rooli. Tehtävänämme on tuoda saamelaisten ja Lapin maakunnan ääni kuuluviin RKP:ssä ja ajaa meille tärkeitä asioita, Saijets sanoo.

Inarin vierailun yhteydessä RKP:n ministerit ja europarlamentaarikko osallistuvat myös Saamelaiskäräjien 50-vuotisjuhlaan Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa.

RKP Saamen hallituksen jäseniksi valittiin Nilla Tapiola, Vesa Länsman ja Tauno Haltta

Adlercreutz: Saamelaisten ääntä on vahvistettava

– Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. On tärkeää, että saamelaisia kuullaan kaikissa heitä koskevissa kysymyksissä. Se, miten me kohtelemme saamelaisia, miten turvaamme heidän oikeutensa omaan kulttuuriin, kieleen sekä elinkeinoihin – sillä mittaamme oikeusvaltiomme vahvuutta, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutz sanoo.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Elinvoimaiset rajaseudut ovat tärkeitä koko Euroopalle

Yleisten asioiden neuvoston kokouksesssa Brysselissä keskusteltiin tällä viikolla EU:n koheesiosta. Koheesiopolitiikan ja -rahoituksen tavoitteena on pienentää eroavaisuuksia EU:n eri alueiden välillä. Eurooppaministeri Anders Adlercreutz edusti Suomea kokouksessa. Suomen itärajan – ja samalla koko EU:n ulkorajan – tilanne huomioitiin myös kokouksessa.

Lue seuraava artikkeli