Kaksikielisen hyvinvointialueen palveluiden on toimittava yhtä hyvin suomeksi ja ruotsiksi

RKP:n valtuustoryhmä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on aluevaltuuston kokouksessa 14. helmikuuta jättänyt ryhmäaloitteen, jossa ryhmä huomauttaa, että kaksikielisen hyvinvointialueen palveluiden on toimittava ruotsin- ja suomen kielellä.

Ryhmä toteaa, että tulisi olla itsestäänselvyys, että kaksikielisellä hyvinvointialueella palveluita saa kahdella kielellä. Asiakkailta ja henkilökunnalta saatu palaute kuitenkin todistavat tilanteista, joissa palvelua ja tietoa on annettu vain suomeksi. Esimerkkeinä ryhmä nostaa esille muutoksenhakuohjeet, jotka on lähetetty vain suomeksi, ja pelkästään suomen kielellä toimineet tietojärjestelmät.  

Valtuustoryhmä vaatii, että hyvinvointialueen olisi ryhdyttävä kiireellisiin toimiin ruotsinkielisen palvelun riittämättömyyteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Ryhmä haluaa, että hyvinvointialue tarkistaa käännös- ja viestintäresurssejaan varmistaakseen, että kaikki tiedot ovat saatavilla ruotsiksi ja suomeksi. Ryhmä esittää myös, että hyvinvointialue avaa palautekanavan tilanteita varten, joissa asiakas ei ole saanut palvelua äidinkielellään (ruotsiksi tai suomeksi). Lisäksi ryhmä vaatii, että hyvinvointialue huomauttaa palveluntarjoajiaan siitä, että palvelun on toimittava ruotsiksi. Puutteista seuraisi sakko.

Liite: Valtuustoryhmän aloite

Bergqvist: Lasten ja nuorten harrastustoimintaa on vahvistettava entisestään seuraavassa hallitusohjelmassa

Kansanedustaja ja RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist osallistui tiistaina paneelikeskusteluun lasten ja nuorten harrastustoiminnan merkityksestä. Paneelikeskustelun järjestäjinä olivat Suomen Partiolaiset ja Partioparlamentaarikot.

Lue seuraava artikkeli