Kuntia ei saa työntää heikoille jäille

Sote-uudistus tuo kunnille merkittäviä taloudellisia seurauksia. Suuri osa kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille, kuten myös suuri osa tuloista. Jäljelle jäävät muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden kiinteistöt.

– Maakunnat tulevat vuokraamaan kiinteistöt ensimmäisen kolmen vuoden ajan. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on epävarmaa. Parhaat kiinteistöt vuokrataan jatkossakin, mutta huonokuntoiset tai ei-tarkoituksenmukaisilla tonteilla olevat kiinteistöt tuskin kiinnostavat maakuntia. Lainat jäävät kunnille, ja pahimmassa tapauksessa ne saavat vastuulleen myös ongelmakiinteistöt. Mitä kunta tekee terveyskeskuksella, jota kukaan ei halua vuokrata, kysyy kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Lisäksi kuntien luottokelpoisuus uhkaa laskea, kun lainataakka säilyy, vaikka verotulot vähentyvät. Tämä voi johtaa korkeampiin lainojen korkoihin, joka entisestään kiristää kuntien taloutta.

– Esitetyssä ratkaisussa on paljon epävarmoja tekijöitä. Lainataakka säilyy, samalla kun kannustimia huolehtia kiinteistöistä heikennetään. Miten kunnan pitäisi uskaltaa panostaa rakennustensa peruskorjauksiin ja huolenpitoon, kun kukaan ei tiedä, onko maakunta kiinnostunut kiinteistöstä viiden vuoden kuluttua? Onko meillä edessämme uusi homekiinteistöaalto? Ainoa järkevä ratkaisu olisi, että maakunnat ottaisivat vastuulleen toiminnan lisäksi myös kiinteistöt.

RKP:ltä resepti työllisyyden parantamiseksi

Ryhmäpuheenjohtaja Stefan Wallin ja RKP:n puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson keskustelevat Sipilän kanssa Kesärannassa tiistaina iltapäivällä.

Lue edellinen artikkeli

SFP i Egentliga Finland samlades till kretsmöte i Åbo 22.4 2017

På lördagen samlades SFP i Egentliga Finland till kretsmöte i Åbo. Under mötet diskuterade SFP regionens framtid och kretsmötet kände ett missnöje med regeringens politik som sätter käppar i hjulet... Lue lisää »

Lue seuraava artikkeli