Löfström ja Bergqvist vaativat kansainvälistä ratkaisua eristyneille merenkulkijoille

Arviolta noin sata suomalaista miehistön jäsentä ovat jääneet eristetyksi ympäri maailmaa, niin Amerikassa kuin Aasiassa, ulkomaisen lipun alla purjehtiviin aluksiin, joiden koronakriisin seurauksena eivät saa käydä satamissa.

Tämä huolestuttaa Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmiä ja kansanedustaja Sandra Bergqvistiä (RKP), jotka ovat tänään jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kehotetaan Suomea nostamaan asia aktiivisesti esiin kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO:ssa ratkaisun löytämiseksi.

Koronaepidemian seurauksena arviolta noin 200 000 miehistön jäsentä on eristetty aluksilla, jotka eivät tällä hetkellä ole liikenteessä.

Epävarmuus siitä, milloin miehistö voi lähteä kotiin, on suuri, ja kertomuksien mukaan on olemassa miehistön jäseniä, jotka ovat jo olleet kuukausia aluksilla suunnitellun kotiinlähtöpäivän jälkeen. Päivä päivältä tilanne muuttuu yhä kestämättömämmäksi, Löfström sanoo.

Ei ole perusteltua pitää miehistö kuin vankeina työpaikallaan. Tämä on vakava ongelma, joka on ratkaistava kansainvälisesti, Bergqvist sanoo.

Koska lukumäärä suomalaisia, jota tämä koskee, on pieni suhteessa niihin 200 000 miehistön jäseniin, jota tämä vaikuttaa maailmanlaajuisesti, on tärkeä huomata, että on kyse kansainvälisestä ongelmasta ja koska alukset eivät purjehdi Suomen lipun alla Suomen vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset.

Löfström ja Bergqvist vaativat siksi kansainvälistä yhteistyötä ja että ratkaisu ongelmaan löydetään Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n kautta, joka on YK: n virallinen merenkulkuvirasto.

Torvalds: Tämän vuoksi tarvitsemme suuren elvytyspaketin

Euroopan komission ehdotus uudesta 750 miljardin euron elvytyspaketista on tervetullut, voimakas ja solidaarinen aloite koronakriisissä. Näin toteaa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/Renew) tänään pidetyn parlamentin istunnon jälkeen, missä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli uuden elvytyssuunnitelman.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Kotihoidon työntekijöiden pysäköinti helpottuu

Pysäköinti kotihoidon tai vastaavien palveluiden työntekijöille helpottuu tästä päivästä alkaen. Uudet määräykset astuvat voimaan 1.6.2020 uuden tieliikennelain yhteydessä. Kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi pitää lakimuutosta tervetulleena.

Lue seuraava artikkeli