Löfström välikysymyskeskustelussa: Hybridiuhkien torjumisessa vaaditaan yhteistyötä, ei hajaannusta

Eduskunta keskusteli tänään välikysymyksestä koskien Suomen varautumista siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Välikysymyksen mukaan Suomen varautuminen hybridihyökkäyksiin on puutteellista, mikäli joudumme vastaavaan tilanteeseen kuin mitä Puolan ja Liettuan rajalla on tapahtumassa. Siellä viattomia ihmisiä käytetään häikäilemättömästi hyväksi lähettämällä heidät rajalle.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheessa Mats Löfström nosti esiin, että niin hallitus kuin eduskuntaryhmäkin ovat asiasta eri mieltä.

– Suomen valmiustaso on korkea. Nyt kyseessä on yksi useista pelottelukampanjoista, joiden ainoa tavoite on saada meidät tuntemaan olomme turvattomiksi. Maatamme sitovat kansainväliset velvoitteet eivät estä meitä vastaamasta tehokkaasti hybridivaikuttamiseen, Mats Löfström sanoo.

Hallitus on tehnyt valmistelevaa työtä valmiuslain päivittämiseksi ja parlamentaarinen kokous tullaan kutsumaan koolle keskustelemaan kokonaisuudistuksesta. Välikysymyksen jättämisen sijaan yhteistyöstä olisi enemmän hyötyä. Ruotsalainen eduskuntaryhmä tukee työtä hybridivaikuttamisen ehkäisemiseksi toimimalla johdonmukaisesti yhteisten periaatteiden mukaan sekä käyttämällä työkaluja kuten aktiivista ulkopolitiikkaa, toimivaa oikeusvaltiota, demokraattista järjestelmää ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Näiden oikeuksien turvaaminen ja kansalaisten turvallisuus eivät sulje toisiaan pois.

– Meillä Suomessa on pitkäaikainen perinne siitä, että valtakunnan turvallisuutta koskevia kysymyksiä ei politisoida eikä Suomen puolustussuunnitelmasta keskustella julkisesti. Tämän takia välikysymyksen jättäminen ei ole rakentavaa eikä vastuullista. Meidän täytyy myös jatkaa yhteistyötä yli puoluerajojen sekä hallituksen ja opposition välillä valtakunnan turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tätä kansalaiset odottavat meiltä päättäjiltä, Löfström sanoo.

EU:n pohjoisimpien maiden mepit: Talvimerenkulun lisäkustannukset vihreän siirtymän seurauksena kohtuuttomia

Komission esityksessä päästökauppajärjestelmän uudistamiseksi ei oteta riittävästi huomioon talvimerenkulun erityisolosuhteita. Tätä mieltä ovat 17 europarlamentaarikkoa Suomesta, Ruotsista ja Virosta, mukaan lukien Nils Torvalds (RKP / Renew). Mepit ovat ilmaisseet huolensa kirjeessä, joka lähetettiin tiistaina Euroopan komission puheenjohtajalle Ursula Von der Leyenille, varapuheenjohtaja Frans Timmermansille sekä komissaareille Thierry Bretonille, Kadri Simsonille ja Adina Văleanille.

Lue edellinen artikkeli

RKP:n ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 24.11.2021 vuoden 2022 talousarvioehdotuksesta ja taloussuunnitelmasta vuosille 2022-2024

Ryhmäpuheenjohtaja Björn Månssonin ryhmäpuheenvuoro kokonaisuudessaan

Lue seuraava artikkeli