Möller: Äänioikeusikärajaa alennettava 16 vuoteen myös EU-vaaleissa

Ennen vaaleja pohditaan, mikä on nuorten rooli politiikassa, millainen vaikutusvalta heillä on ja miten he voivat osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, vaikka konkreettiset toimenpiteet usein puuttuvat. RKP:n eurovaaliehdokas Ingrid Möller uskoo, että nuorten osallistumisella on ratkaiseva rooli demokratiassa.

Suomessa nuoret ovat 16-vuotiaina sekä rikos- että verovelvollisia, ja 17-vuotiaat saavat ajaa autoa. Silti kumpikaan näistä ryhmistä ei saa äänestää vaaleissa. Kummallakaan näistä ryhmistä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa päätöksiin, joita tehdään heidän hyvinvoinnistaan ja roolistaan yhteiskunnassa, kuten lainsäädäntöön, talouskasvuun, koulutukseen ja ilmastopolitiikkaan.

– On aika laskea äänioikeus- ja vaalikelpoisuusikä 16 vuoteen kaikissa kansallisissa vaaleissa, kuten useat maat ovat jo tehneet, kuten Kuuba, Brasilia, Itävalta, Ecuador, Nicaragua, Argentiina ja Jordania. Mielestäni sama pitäisi tehdä myös EU:ssa”, Möller sanoo.

Kouluissa järjestetään varjovaaleja tarkoituksena motivoida 16- ja 17-vuotiaita äänestämään vaaleissa, mutta miten voimme odottaa heidän jatkavan äänestämistä myöhemmin elämässään, jos heitä ei oteta vakavasti jo varhaisessa vaiheessa? 

– Jos haluamme harjoittaa ajanmukaista ja osallistavaa yhteiskuntapolitiikkaa ja lisätä äänestysaktiivisuutta, en näe muuta ratkaisua kuin äänestysikärajan laskemisen 16 vuoteen ja jatkaa panostamista yhteiskuntaopin opettamiseen kouluissa. Ei ole mitään järkevää syytä sulkea näin suurta osaa nuorista yhteiskunnan ulkopuolelle, Möller sanoo.

Henrikssonin loppukiri: Lukutaitoa vahvistetaan lisätunneilla!

Hallitus teki tänään tärkeän päätöksen lisätä perusopetuksen vähimmäistuntimäärää kolmella vuosiviikkotunnilla. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on opetusministerinä johtanut uudistustyötä.

Lue edellinen artikkeli

Ministeri Bergqvist kutsuttiin Euroopan neuvostoon Strasbourgiin – ”Meidän on jatkettava ihmisoikeuksien edistämistä urheilussa”

Urheilu-, liikunta- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist vieraili Euroopan neuvostossa Strasbourgissa 30.–31. toukokuuta. Hänet oli kutsuttu esittelemään Suomen työtä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseksi urheilussa. Bergqvist osallistui Euroopan neuvoston urheilun laajennetun osittaissopimuksen (EPAS) hallintoneuvosto kokoukseen ja keskusteli aiheesta myös Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Bjørn Bergen kanssa. Perjantaiaamuna Suomen lähetystö järjesteti aamiaistilaisuuden, jossa Ihmisoikeusliitto esitteli kampanjansa ”Älä riko urheilua!” lähes 50 vieraalle.

Lue seuraava artikkeli