Norrback: Hienoa, että hallitus helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) iloitsee, että hallitus on tänään päättänyt helpottaa tilojen ahdinkoa lainojen valtiontakauksella. Valtiontakaukset myönnetään maatilatalouden kehittämisrahaston (Makera) kautta enintään 15 miljoonan euron edestä. Osa tuesta kohdistuu myös turkistalouteen.

‑ Pandemia iski ensimmäisten joukossa turkisalaan kokonaisuudessaan, eikä alan kärsimys ole jäänyt huomaamatta. RKP on tehnyt kovasti töitä Makera-tuen eteen. Elinkeinon taloudellinen merkitys, niin kansallisella kuin maakuntatasolla, on suuri.  On meidän kaikkien etu, että vältämme turhat konkurssit ja että pelastamme työpaikat, Norrback sanoo.

Myös maaseutuelinkeinoilla on ollut vaikeaa keväällä koronaviruksen takia. Turkisalan lisäksi myös monet ruoantuottajat ja -jalostajat sekä maatilamatkailun yritykset ovat vaikeuksissa, kun kysyntä on kadonnut maailmanlaajuisten ja kansallisten rajoitusten ja kieltojen takia. Myös viivästykset kuljetuksissa sekä vaikeudet maksukyvyssä aiheuttavat maaseutuelinkeinon yrittäjille suurta päänvaivaa.

‑ Toinen valtava huolenaihe on työvoimapula. On hyvä, että hallitus on jo päättänyt purkaa useita kausityövoiman maahantulon rajoituksia ja sallii kevään ja alkukesän tarpeisiin 4 500 henkilön maahantulon EU:n ulkopuolelta.  Hallitus kääntää kaikki kivet kausityövoiman turvaamiseksi ja on päättänyt väliaikaisesti helpottaa turvapaikanhakijoiden ja jo maassa olevien ulkomaalaisten työnteko-oikeutta. Toimenpiteet ovat hyvin tervetulleita.

Norrback muistuttaa kuitenkin, että tilanne on vieläkin hyvin akuutti. Edelleen tarvitaan myös muita keinoja ja ratkaisuja, jotta kaikki ne 16 000 kausityöntekijää, jotka tavallisesti saapuvat maahan työskennelläkseen etenkin puutarhatuotannossa ja metsämarjanpoiminnassa, voidaan korvata.

Metsämarja-alaa pitää kuunnella

Metsämarja-ala on suurten vaikeuksien edessä jos ulkomaiset marjanpoimijat eivät voi tulla Suomeen tulevan marjasesongin aikana. Etenkin Pohjanmaa kärsii suuresti, jos alan yritykset eivät saa tarvitsemansa apua marjanpoimintaan

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Suomen olosuhteet on huomioitava vihreissä strategioissa

EU:n uudet elintarvikkeita- ja biodiversiteettiä koskevat strategiat ovat kunnianhimoisia ja tärkeä osa vihreää kehitystä- molempien strategioiden on kuitenkin otettava huomioon Suomen olosuhteet. Näin toteaa Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP / Renew).

Lue seuraava artikkeli