RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström on tyytyväinen siihen, että HUS:n hallitus päätti siirtää eteenpäin toimitusjohtajan ehdottamat säästötoimenpiteiden käsittelyä. RKP teki ehdotuksen kokouksessa. Ehdotuksen mukaan Lohjan ja Porvoon päivystykset olisi voitu sulkea, samoin Lojon synnytysosasto.
– Tämä oli ainoa oikea päätös. Nyt on tärkeää, että hyvinvointialueet ja Helsinki neuvottelevat nopeasti siitä, miten HUS:n budjettikehystä ensi vuodelle voidaan korottaa. RKP:ssä emme tietenkään hyväksy leikkauksia palveluverkostoomme. Ilman aluesairaaloita meillä ei ole mahdollisuutta tarjota oikea-aikaista ja asianmukaista hoitoa omalla kielellä. Me, jotka asumme pk-seudun ulkopuolella, olemme myös oikeutettuja palveluihin, sanoo Wickström.
Wickström kertoo, että huomenna tiistaina Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen poliittinen johto pitää kokouksen hyvinvointialueen johtajan kanssa. Hän lupaa ottaa asian esille ja ryhtyä tarkastelemaan HUS:n tilannetta.
– Meilläkin on ensi vuonna alijäämää hyvinvointialueellamme, mutta meidän on muistettava katsoa kokonaiskuvaa. Emme voi tinkiä potilasturvallisuudesta. Nyt meidän on korjattava tämä ja neuvoteltava valtion kanssa lisärahoituksesta sosiaali- ja terveyspalveluillemme tulevaisuudessa. En halua, että aloitamme ensimmäisinä vuosina suurilla leikkauksilla, jotka kohdistuvat juuri palveluihimme. Se vähentäisi luottamusta koko järjestelmään. Toivon, että myös valtio ymmärtää tämän, koska muuten meillä on haasteita muutaman vuoden kuluttua, Wickström sanoo.
Wickström toivoo nyt nopeita vastauksia. Hän on ollut surullinen henkilökunnan puolesta, joka on lukenut HUS:n säästölistoista julkisuudessa ilman ennakkotietoja. Hänen mielestään tämä ei ole hyvää henkilöstöpolitiikkaa.
– Olen jo aiemmin sanonut, että olisi parasta tehdä uusi päätös budjettikehyksestä nopealla aikataululla kaikilla Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä. Meidän on nopeasti saatava loppu tälle epävarmuudelle ja vellovalle tilanteelle, jotta henkilökunnan ei enää tarvitse elää epävarmuudessa ja asukkaat voivat luottaa siihen, että palvelut toimivat, Wickström sanoo.
Wickströmillä on myös viesti valtiolle ja hallitukselle.
– On tärkeää selvittää, voitaisiinko lisätä yliopistosairaaloiden rahoitusta, jota myös parhaillaan tarkistetaan, jotta HUS:n tärkeä tutkimustyö voitaisiin taata myös tulevaisuudessa. Me kaikki tiedämme, miten tärkeää tutkimus on terveydenhuollossa. Siitä emme voi tinkiä, Wickström sanoo.