Oppilashuoltoa ei saa sivuuttaa hyvinvointialueilla

Oppilashuoltovastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille sote-uudistuksen myötä. RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström haluaisi, että kunnat järjestäisivät oppilashuollon jälleen itse.

–Tiedämme, että monet nuoret kamppailevat terveysongelmien kanssa, minkä vuoksi on erittäin tärkeää, että ennaltaehkäisevä hoito toimii matalalla kynnyksellä lähellä oppilaita. Viime kuukausina olen kuullut useita kauhistuttavia esimerkkejä siitä, miten huono tilanne on oppilasterveydenhuollossa. Lapset ja nuoret ovat jääneet ilman koulupsykologipalveluja ja koulukuraattoripalvelut ovat heikentyneet. Kehitys on väärä, Wickström sanoo. 

Wickström toteaa, että muutos ei koske vain oppilaita, vaan myös henkilökuntaa. Ei ole kestävää, että esimerkiksi koulukuraattori huolehtii oppilaista kourallisessa kouluja, jotka voivat sijaita useissa eri kunnissa. Lapsia on yksinkertaisesti liian paljon yhtä henkilöä kohden, jotta palvelu olisi toimivaa, mutta se on myös pitkällä aikavälillä väsyttävää, koska henkilökunta saattaa joutua matkustamaan päivittäin eri kuntien välillä.

– Muun muassa koulupsykologeista on suuri pula, mutta olen huolissani siitä, että tilanne pahenee myös henkilökunnan osalta. Oppilashuolto on tärkeä osa kunnan tekemää ennaltaehkäisevää työtä, joten olisi loogisempaa, että kunta vastaisi siitä. Toivoisin, että voisimme nyt arvioida uudistuksen vaikutuksia oppilashuoltoon ja tarkastella tarvittavia muutoksia – oppilaiden ja hoitajien vuoksi. Hallitusohjelmassa on myönteisiä kirjauksia, jotka tukevat tätä, Wickström sanoo.

Wickström: Rantarata on korjattava ensin

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickströmin mielestä nykyisen rataverkon kunnossapito on asetettava uusien ratojen kehittämisen edelle. Wickström korostaa rantarataa, jossa on viime viikkoina ollut myöhästymisiä ja teknisiä ongelmia kylmän sään ja teknisten puutteiden vuoksi. Rantaradan myöhästymiset ovat merkki siitä, että rautatieinfrastruktuuri ei ole hyvässä kunnossa. Wickströmin mukaan parannuksia rantarataan pitäisi tehdä ennen kuin Lohjan ja Salon välinen rataosuus rakennetaan.

Lue edellinen artikkeli

Anna-Maja Henriksson pitää lehdistötilaisuutta 18.1.2024 klo 14

Seuraa lehdistötilaisuutta tässä:

Lue seuraava artikkeli