Päivystysasetus on katastrofi monelle suomalaiselle

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tyrmää hallituksen päivystyslinjaukset.

– Hallituksen keskittämisinto herättää huolta ympäri maata. Esimerkiksi Kotkassa ja Hämeenlinnassa ihmiset ovat huolissaan sairaanhoitonsa tulevaisuudesta. Pohjois-Karjalassa keskittämisinto herättää huolta jopa keskustalaisten omissa riveissä. Lokakuun alussa Vaasassa 10 000 pohjalaista osallistui mielenilmaisuun Vaasan keskussairaalaan puolesta. Viesti oli selkeä. Ihmiset odottavat oikeudenmukaisia esityksiä täyden päivystyksen sairaaloista, sanoo Henriksson.

Hallitus julkaisi tänään linjauksensa sairaaloiden päivystyksen uudistuksesta. Jatkossa ainoastaan 12 sairaalassa olisi täysi ympärivuorokautinen päivystystoiminta. Muun muassa Sitran ja THL:n kaltaiset asiantuntijat pitävät hallituksen linjaa vääränä.

– Pienemmät sairaalat ovat vuosikymmeniä kyenneet tarjoamaan laadukasta hoitoa. Haluammeko tosiaan, että etäisyydet sairaaloihin kasvavat, kun tiedämme, että onnistunut hoito usein on kiinni laadukkaan hoidon nopeasta saatavuudesta? Esimerkiksi Ruotsissa on huomattavasti enemmän päivystäviä sairaaloita, kuin myös Tanskassa, jossa asukkaita on yhtä paljon kuin Suomessa. Miksi Suomen kokoisessa maassa on pärjättävä näin harvalla sairaalalla? Henriksson kyseenalaistaa myös koko sote-uudistuksen prosessin. Hänen mukaansa hallitus tekee uudistusta väärin perustein ja vääristä lähtökohdista.

– Nyt vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa ensin lakkauttaa sairaalat, sulkea synnytysosastoja, heikentää paikallistason päivystystoimintaa ja kansalaisten oikeuksia, vähentää niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollon päivystystä, ja vasta sitten muodostaa 18 uutta maakuntaa. Tämä ei ole rehellistä maakuntia ja alueita kohtaan. Maakuntien on itse saatava päättää päivystyksen laajuudesta.

– Hallituksen esitys asettaa suomalaiset yhä epätasa-arvoisempaan asemaan kiireellisen hoidon saatavuuden osalta. Etäisyydet kasvavat ja samalla kasvavat riskit. Maakuntien tulisi saada tasa-arvoiset mahdollisuudet päättää asukkaidensa hoidon laajuudesta. Keskittämisinnossa hallitus on unohtanut potilaan täysin.

Helsingfors: Gruppanförande gällande generalplanen

SFP:s gruppanförande i debatten om den nya generalplanen 26.10.2016. Stadsfullmäktigegruppens ordförande Björn Månsson

Lue edellinen artikkeli

Missbrukarvård i Svenskfinland – ett gemensamt ansvar

När Pixneklinikens verksamhet slutar behövs ett alternativ.

Lue seuraava artikkeli