Pohjoismaiden aika on nyt

RKP on pitkään pitänyt Pohjoismaita luonnollisena lähtökohtana Suomen kansainväliselle politiikalle. Pohjoismaiden välinen yhteistyö on globaalisti esimerkillistä ja rakentuu niin maiden, itsemääräämisalueiden kuin kansalaistenkin väliselle luottamukselle

– Aika on kypsä pohjoismaisen yhteistyön syventämiselle ja vahvistamiselle. Epävarman maailmanpoliittisen tilanteen seurauksena tarvitsemme samalla tavalla ajattelevia ystäviä, joilla on aito halu parantaa globaalia tilannetta. Tarvitsemme ystäviä, jotka pitävät yksilön oikeuksia ja vapauksia protektionismia ja eristäytymistä tärkeämpinä, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Henriksson, joka myös toimii Pohjoismaiden neuvoston jäsenenä, on ajanut pohjoismaisen kansalaisuuden kysymystä. Kyseessä on Pohjoismaiden neuvoston Keskiryhmän jäsenaloite. Pohjoismaiden neuvosto on pohjoismaisen parlamentaarisen yhteistyön virallinen toimielin.

– Yhdessä Pohjoismaat ovat maailman kahdenneksitoista suurin talous. Nyt on aika alkaa vakavissaan tehdä työtä ihmisten arjen parantamiseksi Pohjoismaissa. Puhumme kansalaisten elämis-, asumis-, muutto-, työskentely- ja opiskelumahdollisuuksien helpottamisesta turhia arjen esteitä poistamalla.

– Pankkitilin avaaminen, puhelinliittymän hankinta, vuokrasopimuksen aloittaminen, yrittäminen jne. tulisi kaikki olla yhtä sujuvaa kuin kotimaassa. Sähköinen kansalaisuus olisi askel oikeaan suuntaan.

Ajatushautomo Agenda julkisti tänään raportin ”Pohjoismaiden aika on nyt – Pohjoismaisen kansalaisuuden edellytyksiä ja mahdollisuuksia”. Raportin ovat kirjoittaneet oik. lis. Sten Palmgren ja kirjailija Gunnar Wetterberg.

Raportti on luettavissa täältä.

Selkeä ei totuuden jälkeiselle yhteiskunnalle

Suomessa meidän on sanottava selkeästi ei totuuden jälkeiselle yhteiskunnalle. Poliittisiin mannerlaattoihin kohdistuu populismin ja nationalismin painetta eri puolilla maailmaa.

Lue edellinen artikkeli

Vika on päätöksissä, ei perustuslaissa

YLE:n mukaan oikeusministeri Lindström haluaa keskustella perustuslain muuttamisesta. Ministerin mukaan perustuslain päivittämisestä pitäisi käydä keskustelua muun muassa turvapaikanhakijoiden takia.

Lue seuraava artikkeli