Pohjoismaat muodostavat yhdessä maailman 12:nneksi isoimman talouden. Nyt on aika helpottaa pohjoismaalaisten arkea eli helpottaa kansalaisten mahdollisuuksia elää, asua, muuttaa, tehdä työtä ja opiskella olematta huolissaan tarpeettomista esteistä. RKP pyrkii edistämään pohjoismaista kansalaisuutta, jotta olisi yksinkertaisempaa esimerkiksi avata pankkitili tai puhelinliittymä, solmia vuokrasopimus tai toimia yrittäjänä.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Blomqvist: Pohjoismaat ovat vahvempia yhdessä

Tänään juhlimme sekavin tuntein Pohjolan päivää. Kaikki julkiset tilaisuudet ovat peruttu ja vapaata liikkuvuutta maiden välillä on rajoitettu Covid-19 epidemiasta johtuen. Samanaikaisesti olen saanut nähdä, kuinka hyvin pohjoismainen yhteistyö on sujunut kriisiaikoina. Pidän tiiviisti yhteyttä muiden pohjoismaiden ministerikollegoiden kanssa, keskustellakseen esimerkiksi uusista mahdollisista rajaesteistä jotka kohdistuvat muissa pohjoismaissa asuviin kansalaisiin, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

Pohjoismaiset rajaesteet poistettava

Eduskunta keskusteli torstaina rajaesteistä pohjoismaiden välillä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist totesi avauspuheenvuorossaan, että pohjoismaiset maat ovat 50-luvulta lähtien tehneet työtä kansalaisten paremman yhteistyön ja liikkuvuuden eteen. Kansalaiset ovat kohta 70 vuotta pystyneet liikkumaan pohjoismaissa maasta toiseen ilman passia. Pohjoismaat ovat olleet edelläkävijä.

Pohjoismaiden aika on nyt

RKP on pitkään pitänyt Pohjoismaita luonnollisena lähtökohtana Suomen kansainväliselle politiikalle. Pohjoismaiden välinen yhteistyö on globaalisti esimerkillistä ja rakentuu niin maiden, itsemääräämisalueiden kuin kansalaistenkin väliselle luottamukselle