Eduskunta on tänään täysistunnossaan hyväksynyt ehdotuksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle, sote-uudistuksen. Sote-uudistus hyväksyttiin äänin 105-77. Uudistuksen tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palvelut, parantaa turvallisuutta, palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, vastata yhteiskunnallisten muutosten mukaan tuomiin haasteisiin ja hillitä kustannusten kasvua. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) on tyytyväinen tulokseen.
– Kymmenien vuosien jälkeen olemme vihdoin hyväksyneet sote-uudistuksen. Tämä on historiallinen päivä, ja tärkeä päätös, jolla turvataan laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut suomalaisille nyt ja tulevaisuudessa, Rehn-Kivi sanoo.
Rehn-Kivi iloitsee erityisesti niistä vahvoista kirjelmistä, joilla turvataan palvelut molemmilla kansalliskielillä. Rahoitusmallissa on epäkohtia, mutta se huomioi nyt kaksikielisyyden, kasvukeskukset ja isot kaupungit, saariston ja saamelaiset, jonka ansiosta turvataan tasavertaiset palvelut eri alueilla, joilla on omat haasteensa, koko maassa.
– Tulevilla hyvinvointialueilla on paremmat edellytykset järjestää hyvin toimivia lähipalveluja asukkaille kuin monella nykyisellä kunnalla. Isommilla harteilla saadaan kaikille kattavampia palveluja, ja Uudellamaalla ruotsinkieliset lähipalvelut tullaan toteuttamaan myös käytännössä. Varsinainen toteuttamistyö alkaa saman tien, ja me päättäjät teemme jatkossakin töitä sen eteen, että työ suurien muutosten toteuttamisessa menee sujuvasti, Rehn-Kivi sanoo.
Lait tulevat voimaan porrastetusti siten, että osa tulee voimaan heinäkuun ensimmäisenä päivänä 2021 ja osa laista tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 2022 uusien aluevaltuustojen aloittaessa toimintansa ja viimeiset ensimmäisenä päivänä tammikuuta 2023.