Valtiovarainvaliokunta teki poikkeuksellisen 650 000 euron lisäyksen valtion ensi vuoden budjettiin pneumokokkirokotukselle. Rokotusten merkitys sairauksien ennaltaehkäisyssä korostuu entisestään koronaepidemian aikana. Pneumokokkirokotukset vähentävät sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia vähentämällä pneumokokin aiheuttamien tautien hoitoa erityisesti erikoissairaanhoidossa. Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston jäsen ja pitkään riskiryhmien ja yli 65-vuotiaiden pneumokokkirokotusta edistänyt eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee lisärahoituksesta.
– Valtiovarainvaliokunnan budjettilisäys paikkaa hallituksen talousarvioesityksestä puuttuvaa pneumokokkirokotuksen rahoitusta. Kansallisen rokotusohjelman rahoituksen tulisi sisältyä hallituksen talousarvioesitykseen. Budjettilisäys on erityisen tärkeä yhdenvertaisemman pneumokokkirokotussuojan kannalta sillä nykytilanne asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan varallisuuden perusteella, sanoo Rehn-Kivi.
Suomessa pneumokokkirokotus tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa maksutta toistaiseksi alle viisivuotiaille lapsille ja aikuisten osalta vain kantasolusiirteen saaneille. Muissa Pohjoismaissa kansallista pneumokokkirokotusohjelmaa on laajennettu koronaepidemian myötä. Tanskassa ja Norjassa maksuton pneumokokkirokotus tarjotaan kansallisessa rokotusohjelmassa riskiryhmien lisäksi nyt kaikille yli 65-vuotiaille. Ruotsissa kaikki yli 75-vuotiaat saavat maksuttoman pneumokokkirokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa.
– Kaikki ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin tehdyt panostukset säästävät rahaa pitkällä aikavälillä ja terveydenhuollossa rokotukset ovat kustannustehokkaimpia ennaltaehkäiseviä investointeja. Suomen tulee laajentaa kansallista rokotusohjelmaa pneumokokkirokotteilla kaikille yli 65-vuotiaille. Rokotuksilla voimme vähentää riskiämme sairastua henkeä uhkaaviin ja sairaalahoitoa vaativiin sairauksiin ja samalla vähentää terveydenhuollon kuormitusta, painottaa Rehn-Kivi.