Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu Yhdenvertaisuusvaltuutetun vuoden 2022 kertomuksesta. Keskusteluun osallistui kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi. Yhdenvertaisuusvaltuutetun kertomuksessa esitettyjen tilastojen perusteella voidaan valitettavasti todeta, että syrjintä on edelleen syvästi juurtunut suomalaisen yhteiskunnan rakenteisiin. Vammaisuus on suurin syrjintäperuste Yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteydenottojen perusteella, vuosina 2018-2021 raportoitiin peräti 806 tapausta.
– Oikeudenmukaisessa ja suvaitsevaisessa yhteiskunnassa ei henkilökohtaiset tekijät, kuten äidinkieli, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto tai etninen alkuperä, saa vaikuttaa yksilön mahdollisuuksiin saada koulutusta, työtä tai erilaisia palveluita. Kaikkien tasavertainen osallistuminen on yksi oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan kulmakiviä, Rehn-Kivi toteaa.
Tällä hetkellä käynnissä on monia vammaisiin vaikuttavia yhteiskunnallisia muutoksia, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka toivottavasti parantaa heidän asemaansa ja osallistumistaan.
– Meistä kansanedustajista usea istuu myös hyvinvointialueemme valtuustossa tai hallituksessa, ja teemme pitkäkantoisia linjauksia palveluista ja niiden laadusta. Toivon, että yhdenvertaisuuden toteutuminen on sote-uudistuksen hengen mukaisesti tärkeä tekijä hyvinvointialueidemme strategioita laadittaessa, Rehn-Kivi sanoo.