Satavuotias Suomi pystyy parempaan

Kansalaisaloitteen tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi lakimuutokset astuvat voimaan maaliskuussa. Se on ensimmäinen hyväksytty kansalaisaloite.

Nyt eduskunnassa käsitellään uutta kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on kumota tasa-arvoisen avioliiton lainsäädäntö ja tehdä avioliitosta ainoastaan miehen ja naisen välinen liitto. Lakivaliokunta esittää, että aloite hylätään, mutta haluaa silti täysistunnon ottavan asiaan kantaa.

– Huolimatta siitä, mikä lakivaliokunnan agenda on ollut toivon, että vältämme samanlaisen keskustelun, kuin mitä tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn yhteydessä kuultiin. Ne alentavat puheenvuorot, joita silloin eduskunnassa esitettiin, eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Satavuotiaassa Suomessa pystymme parempaan. Toivon, että eduskunta selkein luvuin osoittaa, että kysymys on loppuun käsitelty ja että Suomi on tasa-arvon ja rakkauden asialla, sanoo RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Lakivaliokunta olisi voinut päättää olla tekemättä kansalaisaloitteesta mietintöä. Silloin kysymys olisi ollut loppuun käsitelty, eikä sitä olisi tuotu täysistuntoon. Siten toimittiin esimerkiksi Suomen euroeroa vaativan kansalaisaloitteen kanssa.

– Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole pois keneltäkään. Lainsäädännössä on kyse siitä, että kaikille annetaan samat oikeudet ja velvollisuudet, kuten Suomen lainsäädännön yleisestikin tulisi toimia. Olisin toivonut, että Suomessa jo olisimme siirtyneet kohtelemaan kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti sen sijaan, että keskittyisimme tiettyjen ihmisten parisuhteisiin.

Vähiten haluavan ei tule määritellä perhepolitiikkaa

RKP:n kansanedustaja Mikaela Nylander toi Hanasaaren seminaarissa tänään esiin RKP:n perhepoliittisen kokonaisuudistuksen, joka sisältää 6+6+6 -mallin, kotihoidon tuen puolittamisen ja 4 tunnin maksuttoman varhaiskasvatuksen 3 vuotta täyttäneille lapsille

Lue edellinen artikkeli

Saamelaisten oikeuksia kunnioitettava

Tenojoen kalastussopimus, jota eduskunnan perustuslakivaliokunta käsittelee ensi viikolla, on ongelmallinen saamelaisten perinteisten kalastusmenetelmien kannalta. Näin sanoo RKP:n ja ALDE:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

Lue seuraava artikkeli