Thomas Blomqvist: Maatalouden kannattavuuskriisiin on puututtava

– Suomen maatalouden kannattavuuskriisi on syvempi kuin koskaan aiemmin. Suurella osalla maatiloista on talousvaikeuksia. Jos ongelmiin ei puututa nopeasti, on todennäköistä, että suuri määrä maataloustuottajista joutuvat lopettamaan toimintansa. Tilanne on katastrofaalinen tuottajille henkilökohtaisesti ja se uhkaa myös jo Suomen omavaraisuusastetta, kotimaista elintarviketeollisuutta ja sen työvoimaa. Lisäksi tilanne vaikuttaa negatiivisesti moneen luottolaitokseen, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Suurin ongelma on viimeisten kuukausien aikana tapahtunut sähkön ja energian hinnan voimakas nousu. Energiahintojen nousu on johtanut maataloustuottajien ja vihannesviljelijöiden tuotantokustannusten rajuun kasvuun. Lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat tuplaantuneet reilun vuoden aikana, sähkönkulutuksen kustannukset ovat nousseet pilviin ja myös eläinrehun hinnat ovat nousseet. Kustannusten nousun takia maataloustuottajien ja vihannesviljelijöiden tulojen lasku jatkuu, sanoo Blomqvist.

– Nyt on aivan välttämätöntä, että tuottajat saavat tuotteistaan korkeamman hinnan. Maataloustuotteiden kauppa on saatava toimimaan joustavammin, koska tällä hetkellä tuottajat ovat pakotettuja liian pitkiin sopimuksiin, joissa hintoja ei ole sidottu tuotantokustannuksiin. Kotimaiset raaka-aineet eivät ole bulkkitavaraa ja meidän on syytä olla niistä ylpeitä. Suomalaiset elintarvikkeet ovat puhtaita, kotieläintalous on eettistä, ja meillä ei juurikaan esiinny salmonellaa ja käytämme antibiootteja ja kasvinsuojeluaineita erittäin pienissä määrin verrattuna muihin maihin. Näillä seikoilla on oltava vaikutus hinnanmuodostuksessa, Blomqvist korostaa.

 Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on muun muassa järjestänyt pyöreän pöydän keskusteluja tuottajien ja elintarvikekaupan edustajien kanssa. Hän tekee hyvää työtä ja hän saa työlleen minulta täyden tuen. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on myös antanut lausunnon asiassa ja Elintarvikemarkkinavaltuutettu on kutsunut koolle työryhmän. Kaupalla on nyt näytön paikka, koska tarvitsemme nopeaa muutosta kohti markkinalähtöistä elintarvikekauppaa, sanoo Blomqvist.

Nyt on tärkeää, että käännämme jokaisen kiven ja etsimme ratkaisuja sekä lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Samalla on erittäin tärkeää pitää kiinni siitä, ettei maatalouselinkeinolle suunnata lisää kustannuksia ja velvoitteita. Jos sellaisia kuitenkin syntyisi, ne ovat hallitusohjelman mukaisesti korvatta täysimääräisesti, ministeri Blomqvist korostaa. 

 

Emmi Piippo on Anders Adlercreutzin uusi eduskunta-avustaja

Valtiotieteiden kandidaatti Emmi Piippo aloitti 1. helmikuuta kansanedustaja Anders Adlercreutzin eduskunta-avustajana. Piippo on aiemmin työskennellyt muun muassa RKP-nuorten Helsingin ja muun Suomen toiminnanjohtajana sekä suorittanut harjoittelun europarlamentaarikko Nils Torvaldsin toimistossa Euroopan parlamentissa.

Lue edellinen artikkeli

Norrback huolissaan elintarvikkeiden omavaraisuusasteesta

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) on syvästi huolissaan maatalouden kannattavuuskriisistä. Syyt kannattavuuden heikentymiselle ovat kehittyneet ajan myötä. Se, että maataloustuottajat eivät saa voimakkaasti nousevia tuotantokustannuksiaan takaisin markkinoilta osoittaa sen, etteivät markkinat toimi oikealla tavalla. Alalla kaupankäynti on hyvin keskittynyttä, mikä puolestaan antaa kauppaketjuille vallan ohjata markkinoita. Tämä ei kuulu toimivaan markkinatalouteen. Kauppa tekee ennätystuloksia, kun taas alkutuotanto on vaarassa ehtyä.

Lue seuraava artikkeli