Euroopan parlamentti on nyt hyväksynyt kantansa EU:n tulevasta ilmastolaista. Kunnianhimoisten tavoitteiden nostaminen antaa EU:n jäsenmaille selkeän signaalin tuleviin neuvotteluihin neuvoston ja komission kanssa.
– Parlamentti on nyt osoittanut kunnianhimoisen ja realistisen polun ilmastoneutraaliuteen, europarlamentaarikko Nils Torvalds sanoo.
Euroopan parlamentin lopullinen äänestystulos ilmastolaista julkaistiin torstaiaamuna. Parlamentti tukee EU:n kunnianhimoisten tavoitteiden huomattavaa nostamista, mukaan lukien tavoitetta, jonka mukaan hiilidioksidipäästöt tulee vähentyä 60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon;
– Voimme olla erittäin tyytyväisiä siihen, että ympäristövaliokunnassa saavutettu kunnianhimoinen kompromissi on nyt koko Euroopan parlamentin kanta, Nils Torvalds sanoo.
Nils Torvalds korostaa, että nyt Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston jäsenmaiden kanssa käytävien neuvottelujen lähtökohtana oleva päätös on käytännöllinen ja realistinen tie kohti ilmastoneutraalia Eurooppaa vuoteen 2050 mennessä.
– Päättämällä uudesta hiilibudjetista, joka kertoo, kuinka paljon hiilidioksidia voimme vielä päästää ilmakehään, luomme ennustettavuutta erityisesti niille yrityksille, joilla on edessään suuria vihreitä investointeja.
Euroopan parlamentin päätös tarkoittaa, että kaikkien EU:n jäsenmaiden on saavutettava ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä.
– Tämä tarkoittaa sitä, ettei mikään jäsenmaa voi irtaantua tavoitteesta, vaikkakin toiset maat saavuttavat korkeimpia tavoitteita kuin nyt on asetettu. Ilmastolaki ottaa huomioon jäsenten erilaiset edellytykset, mutta kaikkien jäsenten on tehtävä osansa, sanoo Nils Torvalds.
Suomen edellytyksistä Nils Torvalds korostaa, että maailman johtava, aktiivinen metsätalous tulee olemaan nykyistä merkittävämmässä roolissa.
– Saimme torstaiaamuna äänestystulokset myös Euroopan parlamentin kannasta uuteen metsästrategiaan, jonka EU:n komissio nyt laatii. Olemme edistäneet strategiaa, jossa kunnioitetaan edellytyksiä käyttää metsää aktiivisesti ja kestävästi, ja voimme olla erittäin tyytyväisiä tulokseen.
– Metsällä tulee olemaan merkittävä rooli hiilinieluna, mutta metsien voimavarat korvaavat myös yhä enemmän fossiilisia polttoaineita ja rakennusmateriaaleja.