Torvalds suhteellisen tyytyväinen: Historiallinen päätös kuorma-autojen päästöistä

Taistelu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan Unionissa otti ison askeleen eteenpäin maanantai ja tiistai välisenä yönä 19. helmikuuta. Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät sopuun liittyen EU:n yhteisiin tavoitteisiin koskien kuorma-autojen hiilidioksidipäästöjä niin että päästöt pienenevät 15% vuoteen 2025 mennessä, ja 30% vuoteen 2030 mennessä.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds, joka toimi liberaalin ALDE ryhmän neuvottelijana, on suhteellisen tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen.

– Neuvottelut olivat pitkät ja haastavat sillä lähtökohdat ja käsitys päästötavoitteiden suuruudesta olivat hyvin kaukana toisistaan, Torvalds kertoo. Siitä huolimatta onnistuimme määrätietoisesti työskentelemään kohti ratkaisua, joka on hyväksyttävä. Tästä huolimatta näkisimme mielellämme enemmän kunnianhimoa päästötavoitteissa, liittyen siihen kuinka paljon nolla- ja vähäpäästöisiä kuorma-autoja meillä liikkuu unionin teillä tulevan vuosikymmenen aikana. Tämä lakiehdotus on viimeinen osa lainsäädännön laatimisprosessia liittyen EU:n toimintasuunnitelmaan hiilidioksidipäästöjen vähentämisen suhteen.

– Tämän historiallisen ehdotuksen myötä pystyimme ensimmäistä kertaa  sopimaan yhteisistä pelisäännöistä liittyen raskaan liikenteen päästöjen vähentämiseen unionin teillä. Tavoite voisi olla kunnianhimoisempi, mutta se on kuitenkin askel oikeaan suuntaan vähentääkseen hiilidioksidipäästöjä sektorilla, jonka päästöt vastaavat lähes viidesosaa koko EU:n päästöistä, Torvald korostaa.

– Päästöjen vähentyminen kuljetussektorilla turvataan sillä, että nolla- tai vähäpäästöisten ajoneuvojen saatavuus on tarpeeksi suuri. Tämä johtaa myös siihen, että ajoneuvojen valmistajilla on riittävät kannustimet nolla- ja vähäpäästöisten ajoneuvojen kriteerit täyttävien ajoneuvojen kehittämiseen ja valmistamiseen. Uskallan väittää, että onnistuimme luomaan nämä kannustimet sovitun lakiehdotuksen myötä, Torvalds toteaa.

Lapsiavioliitot on pystyttävä mitätöimään

- Eduskunta on tänään hyväksynyt pitkään odotetun lakiehdotuksen lapsiavioliittojen kieltämisestä Suomessa. Tämä on Suomelle iso askel alaikäisten suojelemisessa. Laki suojaa erityisesti tyttöjä sosiaaliselta paineelta, jos tämä on esimerkiksi tullut raskaaksi, sanoo kansanedustaja ja lakivaliokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudet.

Lue edellinen artikkeli

Biaudet: Enemmän läpinäkyvyyttä vanhustenhoitoon

Hoitajien tehtävä on olla hoitajia! Tämä täytyy pitää mielessä, kun keskustellaan minimihoitajamitoituksesta vanhustenhuollossa, painottaa RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet. Hän nostaa esille ne ongelmat jotka ilmenevät kun yksityiset hoivayhtiöt ja kunnalliset hoitokodit vähentävät tukitoimintoja.

Lue seuraava artikkeli