Korkea tunnetaso jatkui, kun Euroopan parlamentti siirtyi neuvotteluista äänestämään keskiviikkona luonnon ennallistamisasetuksesta. Erittäin jännittävän äänestyksen jälkeen oli selvää, että 336 Euroopan parlamentin jäsentä äänesti sovitun tekstin puolesta, 300 äänesti vastaan ja 13 pidättyi äänestämästä.
– Hyväksytty teksti on hyvä rakennuspalikka Suomelle ja Euroopalle työssä biologisen monimuotoisuuden parantamiseksi. Se on tärkeä signaali, jonka EU antaa globaalilla tasolla ja samalla takaa kansallisella tasolla mahdollisimman suuren joustavuuden kansainvälisten sopimusten tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Nils Torvalds (RKP / Renew).
Torvalds itse on ollut neuvotteluissa keskeisessä roolissa Renew Europe -ryhmän koordinaattorina ympäristövaliokunnassa.
– Prosessin alkamisen jälkeen on tapahtunut paljon. Komission alkuperäisessä ehdotuksessa ei otettu lainkaan huomioon kansallisia erityispiirteitä, mutta olen iloinen, että enemmistö kollegoistani Euroopan parlamentissa onnistui sopimaan tekstistä, jossa nämä erityispiirteet nyt otetaan huomioon. Olen myös iloinen siitä, että Suomessakin näkynyt, joidenkin puolueiden valheellinen tiedotuskampanja ei sulkenut täysin ovea rakentavalle tulokselle, Torvalds huomauttaa.
Euroopan parlamentti on nyt mm. varmistanut, että asetuksessa otetaan huomioon Suomen erityisolosuhteet kaupunkien viheralueiden, maatalouden ja soiden osalta.
– Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen tulee Suomelle varmasti vielä kalliiksi, mutta hintalappuihin keskittymisen voidaan nyt perustellusti lopettaa, sillä kaikki muut pöydällä olevat vaihtoehdot olisivat loppujen lopuksi olleet huonompia. Jos olisimme päättäneet lykätä ongelmaa ja äänestäneet ehdotusta vastaan tai jos emme olisi onnistuneet saavuttamaan yhtä tasapainoista kompromissia kuin nyt saavutimme, olisi Suomen taakka maksajana varmasti kasvanut, korostaa Torvalds.
– Kyllä-ei-keskustelun välttämiseksi koti-Suomessa, olen pyytänyt Maa- ja metsätalousministeriötä laskemaan, kuinka monta miljoonaa säästimme löytämällä yhteisen linjan muiden ryhmien kanssa, Torvalds toteaa sallien itselleen ripauksen ylpeyden tunnetta panoksestaan.
Euroopan unionin neuvosto on hyväksynyt kantansa kaksi viikkoa sitten, ja se on pitkälti Euroopan parlamentin nyt hyväksytyn kannan mukainen. Näin ollen Espanjan puheenjohtajuuden alaisuudessa kolmikantaneuvottelujen odotetaan sujuvan suhteellisen sujuvasti syksyn aikana.